Noaptea Lungă a Filmelor Scurte: 25 de scurtmetraje în competiție

Data publicării:
Intre Pamant si Cosmos

Imagine din scurtmetrajul „Între pământ și cosmos”, în regia lui Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014

25 de scurtmetraje originare din Franța, Olanda, Norvegia, Canada, SUA, Marea Britanie, Italia, România sau Japonia vor concura în competiția ShortsUP Audience Award pentru un premiu de 1500 de euro, acordat de public.

O mulțime de comedii negre sau hilare, ficțiuni, animații și drame intense vorbesc despre frumusețe, fericire, uimire și speranță – emoțiile esențiale ale prezentului rezumate de regizorii de pretutindeni.

Marele câștigător la Tribecca Film Festival, Dragoste în vremea nebuniei de primăvară (regia Melissa Johnson, Robertino Zambrano, SUA, 2014), este autobiografia Melissei, fata care în clasa a opta ajunge la înălțimea de doi metri și jumătate. Ce ar putea fi povestea unei strălucite jucătoare de baschet e, de fapt, istoria amuzantă a șirului de romanțe bizare cu bărbați prea scunzi şi nepotriviţi. Un film emoționant care îți arată că mărimea contează, dar cel mai important e să fii sincer cu tine însuți.

După miez de noapte, ficțiunea își face loc în programul ShortsUP cu Între pământ și cosmos (regia Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014), cel mai bun scurtmetraj britanic la Bafta și cea mai bună comedie la Aspen Shortsfest. Mamă și soție devotată, Sarah se trezește într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării, așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape.

Cinefilii vor putea vota scurtmetrajele preferate pe parcursul nopții lungi, pe telefon sau tabletă, într-o aplicație disponibilă pe site-ul www.shortsup.ro.

Din competiția ShortsUP Audience Award nu lipsesc nici filmele românești, printre care câștigătorul de la Next Film Festival 2015, scurtmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată (Romania, 2015).

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte începe la ora 19.00, în Pavilionul Central al Romexpo. Până la ora 22.00, spectatorii vor fi antrenați pentru maraton cu expoziții de fotografie, mapping video, muzică şi ateliere concepute de Fundaţia Calea Victoriei. Noaptea Lungă va dura până la ora 5 dimineaţa.

Accesul se face pe baza unui bilet care costă 40 de lei până vineri, urmând ca în seara evenimentului să fie 50 de lei.

Pentru a ține treaz spiritul cinefil, ShortsUP va găzdui în curtea Romexpo un pop-up food court cu live cooking și cele mai cool bucătării urbane. Experiențele culinare sunt oferite de M60, Fru-Fru, Frog, Sunday Bagels, Burger Van, Urban Burger, Fritz-Cola, Cointreau și multe altele.

Programul complet al competiției ShortsUP Audience Award:

21:30 – 22:30

Dragoste în vremea nebuniei de primăvară (r. Melissa Johnson, Robertino Zambrano, SUA, 2014) #comedie neagră

În clasa a 8-a, Melissa are 2 metri și jumătate. Ce ar putea fi povestea unei strălucite jucătoare de baschet e de fapt istoria amuzantă a șirului de romanțe bizare cu bărbați prea scunzi. O autobiografie hilară și emoționantă care te face să înțelegi că mărimea contează, dar cel mai important e să rămâi sincer cu tine însuți. Marele premiu la Tribecca Film Festival.

Guy Moquet (r. Demis Herenger, Franta, 2014) #ficțiune #comedie

Să săruți o fată în văzul prietenilor nu e un gest nebunesc, dar pentru Guy ar putea fi cel mai greu lucru. Cum împaci orgoliul cu iubirea? E întrebarea la care răspunde ficțiunea franceză distinsă cu premiul special al juriului la festivalul Clermont-Ferrand.

Călător în viața mea (r. Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen, Olanda, 2014) #animație, #ficțiune

Un vinil misterios rotit la nesfârșit deschide poarta unei călătorii în timp. Muzica şi filosofia se întâlnesc în scurtmetrajul olandez care a prins din zbor o nominalizare la Oscar, una la Golden Gate Award şi una la San Francisco International Film Festival.

Mâncare indiană (r. Sarmad Masud, Marea Britanie, 2014) #comedie

Pavan face cea mai mare greşeală când alege să-şi impresioneze partenera la masă, într-un restaurant indian. Cea mai bună comedie la London Short Film Festival.

22:30 – 22:45 Pauza 15’

22:45 – 00:00

Portret de familie (r. Daisy Jacobs, Marea Britanie, 2014) #animație #comedie neagră

Câteodată, familiile sunt singurul leac împotriva fricilor existențiale. Doi frați descoperă ce înseamnă să trăiești cu adevărat abia când sunt nevoiți să aibă grijă de bătrâna lor mamă. Comedie cu umor negru nominalizată la Oscar şi Bafta.

Între pământ și cosmos (r. Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014) #comedie neagră #ficțiune

Mamă și soție devotată, Sarah se trezește într-o zi cu capul în nori. La propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape. Cel mai bun scurtmetraj britanic la premiile Bafta și cea mai bună comedie la Aspen Shortsfest.

Myrna, monstrul (r. Ian Samuels, SUA, 2015) #animație #comedie

Tranziția la viața de adult nu-i ușoară nici pentru Myrna, o tânără extraterestru. Are 20 de ani și, deși originară de pe lună, e nevoită să se adapteze în Los Angeles. Cum să-ți păstrezi visele intacte când ai inima frântă? Cel mai bun scurtmetraj la Florida Film Festival și South by Southwest Film Festival.

Cai Putere (r. Daniel Sandu, Romania, 2014) 27’ #RomanianShortsUP #comedie

În fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul ăsta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile… Premiul pentru scurtmetraj la Cottbus Film Festival.

00:00 – 00:15 Pauza 15’

00:15 – 05:00

Magie (r. Mirai Mizue, Japonia/Franta, 2014) #animație

8760 de poze, forme și culori, desenate de mână, în 365 de zile. Sau cum arată sinergia perfectă dintre muzică și animație în era digitală. Un scurtmetraj care-ți ia ochii, câștigător la Annecy International Animated Film Festival și nominalizat la Berlin Film Festival.

Puiul (r. Una Gunjak, Germania/Croatia, 2014) #dramă

La aniversarea celor 6 ani, Selma primește în dar un pui viu. Tot ce-și dorește e să-l țină în viață cât mai mult, cu riscul de a-și înfrunta familia. Cel mai bun film sub 15 minute la Palm Springs International ShortFest, cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo Film Festival, cel mai bun scurtmetraj la Stockholm Film Festival.

Bicicleta mea Multon (r. Torill Kove, Norvegia/Canada, 2014) #animație #comedie

Nominalizată la Oscar și Annie Awards, animația regizorului Torill Kove explorează echilibrul fragil dintre două lumi autonome și complet diferite: cea a adulților și cea a copiilor. O relatare tandră și vie a celei mai sincere dorințe copilărești: aceea de a avea o bicicletă.

În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2015) #RomanianShortsUP #dramă

Într-o dimineață stresantă și normală, Cristina se oprește brusc în cadrul ușii. Nu mai poate face pasul care ar scoate-o din casă... Cel mai bun scurtmetraj românesc la Next Film Festival 2015.

Lumea de mâine (r. Don Hertzfeldt, SUA, 2015) #dramă #animație

Cine suntem, de unde venim, unde mergem? Toate întrebările fundamentale ale vieții încap în 16 minute de magie digitală, mânuite de regizorul Don Hertzfeldt cu precizia unui vizionar. Filmul construiește de la zero un univers fascinant în care emoțiile umane sunt confruntate cu viitorul tehnologizat. Premiul publicului la Sundance, premiul pentru cea mai bună animație la South by Southwest Festival și alte 15 distincții internaționale.

Iulian. A true story (r. Alex Mironescu, Romania, 2014) #RomanianShortsUP #documentar

La 10 ani, Iulian își conștientizează condiția de orfan și începe să-și dorească o viață nouă. Una normală: cu prieteni, libertate, fericire. Destinația aleasă e București, locul care-i poate oferi provocări încă necunoscute. Un documentar despre căutare și speranță – cel mai bun film la DOCUART FEST București.

Roz ca un grapefruit (r. Michael Mohan, SUA, 2015) #romance

O poveste de iubire cu început neașteptat într-un film construit ca un tablou. Calibrarea perfectă a culorilor, detaliilor și sunetelor i-a adus premiul juriului la South By SouthWest Festival.

Despre singurătate (r. Will Bishop-Stephens, Christopher Eales, Marea Britanie, 2014) #animație #comedie

Fără să știe unul de altul, doi vecini se folosesc de tehnologie pentru a găsi un strop de companie și atenție. Dar răspunsul e mai aproape decât pare.

Oh Lucy! (r. Atsuko Hirayanagi, Japonia/Singapore/SUA, 2014) #ficțiune

O perucă blondă şi o nouă identitate: asta primește Setsuko de la prima lecţie de engleză. Are 55 de ani şi un job de funcționar, dar nimic nu o împiedică să descopere dorințe necunoscute odată cu pasiunea pentru cultura engleză. Premiul Cinefondation la Cannes Film Festival, premiul juriului pentru ficțiune la Sundance International Film Festival.

Tigri la coadă (r. Benoît Chieux, Franta, 2014) #animație

De ce e nevoie să muncești dacă imaginația te ajută să muți munții din loc? Animație ludică despre pactul secret dintre lene și creativitate. Premiat la Seoul International Cartoon Animation Festival.

Frații Smet (r. Thomas Baerten, Wim Geudens, Belgia, 2014) #comedie

O viață întreagă, frații „De Smet” au construit sistemul perfect care-i ajută să trăiască singuri și fericiți. Când o vecină nouă sosește în cartier, întreg echilibrul stă să se destrame. Premiat la Aspen Shortsfest și Clermont-Ferrand.

O iubită adevărată (r. Mark J. Kunerth, SUA, 2015) #comedie

În căutarea unui substitut pentru fosta relație, un tânăr cu inima frântă descoperă că nu mai are nevoie de iubită. Cel mai bun scurtmetraj la Aspen Short Fest.

Telefon de bebeluș (r. Casas Olivier, Franta, 2014) #comedie

Doi prieteni, un cuplu pretențios și un bebeluș inocent. E nevoie doar de câteva minute ca să dărâmi o prietenie construită în ani.

Alarma (r. Chris Shepherd, Franta/Marea Britanie, 2013) #dramă

Fiul își regăsește tatăl pentru prima dată după o viață de căutări. Ar putea fi momentul potrivit pentru depănarea amintirilor pierdute, doar că sunt multe alte lucruri urgente de rezolvat. Premiul publicului la Nice International Film Festival, France, 2014, și premiul pentru cel mai bun regizor la Sapporo Short Film Festival.

Frumusețe (r. Rino Stefano Tagliafierro, Italia, 2014) #experimental

Sexualitatea, fericirea, durerea și frica – cele mai importante emoții ale vieții, de la naștere la moarte, îngrămădite în 10 minute de hedonism vizual. Un tribut adus frumuseții desăvârșite.

Răspunsuri (r. Michael Goode, SUA, 2015) #comedie

Imediat după ce părăsește lumea în urma unui accident de mașină, victima are șansa să afle răspunsuri la câteva întrebări-cheie, printre care și cea mai importantă: care a fost sensul vieții? Cel mai bun scurtmetraj de acțiune la Santa Barbara International Film Festival.

Pui de somn (r. Paul Mureşan, Romania, 2014) #animație

O furtună de vise, extrase din propria experiență sau culese de la prieteni. Despre asta e vorba în Pui de Somn, scurtmetrajul spectaculos care a luat premiul pentru cel mai bun film de animație la Filmul de Piatră.

ShortsUP Interactive Cinema

22.00 – 05.00

Emilie (Canada, 2014) – 4 scurtmetraje interactive

Emilie este titlul unei serii de patru comedii romantice ce redau caruselul iubirilor din viaţa personajului principal. Deşi crede că a reuşit să-şi ordoneze trecutul şi prezentul, Emilie e prinsă între Bruno, Mathieu, Jeff şi Patrick – partenerul actual, fostul iubit şi doi prieteni de-o viaţă. Nimic nu e simplu când sunt în joc zeci de opţiuni şi tot atâtea emoţii, iar publicul de la Noaptea Lungă va trăi povestea cu aceeaşi intensitate ca în viaţa reală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri