Noaptea Muzeelor îmbogățește Bucureștiul cu un muzeu neconvențional

Data publicării:
Noaptea Muzeelor_vizual

Noaptea Muzeelor revine cu o nouă ediție, a 13-a, sâmbătă, 20 mai 2017. Muzeele din România își deschid porțile și luminile în aceeași noapte, alături de alte câteva mii de muzee și instituții culturale din întreaga Europă, pentru o sărbătoare a colecțiilor și a creativității care va transforma peisajul urban.

Noaptea Muzeelor_vizual

Noaptea Muzeelor aduce în acest an mai multe surprize la București. Dacă până acum, publicul s-a bucurat de oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă, derulate în diverse zone și spații neconvenționale sau în curțile și sălile de expunere ale muzeelor, anul acesta Rețeaua Națională a Muzeelor din România va fi mai mult decât un promotor al evenimentului și un furnizor de servicii complementare pentru public. Rețeaua va fi prezentă cu un proiect curatorial complex care prezintă un concept original și impresionant: „muzeul în continuă transformare”, potrivit unui comunicat Noaptea Muzeelor 2017.

Noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace, la două luni după Noaptea Muzeelor, dar va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziție dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureștiul ultimilor 70 de ani. Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experți independenți și cu Asociația VIRA. Fiind un concept cu temă deschisă și proces de formare viu, la dezvoltarea acestei expoziții vor participa creativi, căutători de povești urbane, activiști pentru salvarea patrimoniului orașului București și, nu în ultimul rând, publicul care este invitat să dea conținut temei primei expoziții a muzeului.

„L-am gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce își dezvoltă un nou conținut și colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinație – poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului. Pentru a-l înțelege mai bine, va trebui să îl poziționați între muzeul clasic și cel al unui spațiu alternativ pentru experimentare și contact cu mediul creativ”, afirmă Dragoș Neamu, manager proiect, Rețeaua Naționala a Muzeelor și inițiatorul Nopții Muzeelor în România.

Și pentru că dialogul devine tema centrală a poveștii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediție, el va putea fi extins și în primul spațiu – cafenea al evenimentului. „Cafeneaua” va funcționa în perioada premergătoare Nopții Muzeelor, 15 – 19 mai, în cadrul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri