Noi piese din tezaurul dacic, recuperate și aduse în țară

Data publicării:
28075211d6824084961c071e8b76c06b XL

(FOTO - Parte din podoabele dacice - mnir.ro)

Cele cinci monede dacice din aur recuperate recent din Germania sunt stateri emişi de regele Koson (cca. 44 - 29 î.e.n). Dintre acestea, două aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă.

Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint, databile în secolul I î.e.n. – I î.e.n., conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, brățări cu capetele răsucite, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite.

Toate aceste monede şi podoabe dacice, foarte rare, au fost obţinute, în mod ilicit, de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

Cele cinci monede dacice din aur de tip Koson, precum şi cele paisprezece podoabe din argint, recuperate recent din Germania de către autorităţile române, vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Aceasta este cea de a doua operaţiune de readucere în ţară a unor piese aparţinând patrimoniului cultural al României, efectuată, până în prezent, în cursul anului 2013, după recenta returnare a unui lot de 49 de drahme de argint dacice de tip Koson, din SUA.

Până în prezent s-au desfăşurat unsprezece operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor brăţări dacice din aur, precum şi a unor monede din aur şi argint dacice şi greceşti. Ca urmare a acestor acţiuni, au fost recuperate şi repatriate 13 brăţări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale şi fantastice, precum şi un număr de 292 monede din aur şi argint dacice de tip Koson şi monede greceşti din aur, emise la Tomis şi Kallatis.

Lor li se adaugă alte 142 monede dacice de tip Koson din aur, trei stateri de tip Lysimachos din aur, emişi în secolele II-I î.en., la Tomis şi Kallatis, 76 monede din argint şi bronz dacice, romane şi medievale, precum şi două depozite de unelte şi arme de fier dacice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri