Nora Iuga şi Ion Caramitru, decoraţi astăzi de şeful statului

Data actualizării: Data publicării:
ion caramitru tnb.ro crop

Poeta va primi Ordinul Naţional ”Pentru Merit”, în grad de Comandor, iar directorul Teantrului Naţional va primi Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler.

ion caramitru tnb.ro crop 1

"Sunt două simboluri pentru lumea literară şi lumea teatrului şi, evident, un motiv în plus pentru a spune că pentru preşedintele României cultura reprezintă una dintre valorile de bază ale României", a afirmat Mădălina Dobrovolschi, citată de News.ro. Ceremonia va avea loc la Palatul Cotroceni, la ora 16.00. Decretele au fost semnate pe 9 martie.

Nora Iuga va fi decorată de preşedintele Klaus Iohannis "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii şi culturii literare româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume", a informat Preşedinţia.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat în jur de 20 de volume de versuri şi a tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller. 

În 2015 a fost decorată cu ordinul ”Crucea de Merit” în grad de cavaler, la recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck. ”Harald şi luna verde” a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun roman în cadrul Colocviului Naţional al Romanului Românesc de la Alba Iulia (ediţia 2015) şi nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea ”Proză” (ediţia 2015).

Ion Caramitru, director al TNB

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri