Sari la conținut

Scriitorul Norman Manea, premiat cu 150.000 de euro

Scriitorul român Norman Manea a primit marele premiu al Târgului Internaţional de carte din Guadalajara, Mexic. Este unul dintre cele mai mari târguri de carte din lume, iar România este prezentă acolo cu 100 de titluri. Amănunte, într-un reportaj realizat de colegii mei Ciprian Bălţoiu şi Alexandru Drăgan.

Norman Manea a fost selectat de un juriu internaţional, iar premiul i-a fost înmânat în prezenţa a mii de invitaţi, printre care laureatul Nobel Mario Vargas Llosa.

Norman Manea, scriitor: Candidul copilandru cu cravata roșie de pionier, apoi activist tânăr cu carnet roșu a beneficiat însă din fericire, la 16 ani, de terapia bunului simț, o drastică trezire din năuceală, separarea definitivă de dogma totalitară a fericirii obligatorii.

Autor al volumelor „Întoarcerea huliganului” şi „Fericirea obligatorie”, Norman Manea a trăit în exil, dar a scris doar în româneşte şi a devenit cel mai tradus scriitor român.

La cei 80 de ani ai săi, Norman Manea a reușit să-i emoționeze pe cei care i-au acultat discursul de acceptare a premiului de 150.000 de dolari de la Târgul de Carte de la Guadalajara, Mexic. A fost de fapt o trecere în revistă a unei vieți tumultoase, de la copilăria din care și-a petrecut patru ani într-un lagăr nazist din Ucraina, până la regimul comunist din România și exilul din Statele Unite.

Târgul de carte de la Guadalajara este întrecut în mărime doar de cel de la Frankfurt, iar detaliile sunt impresionante. Expoziţia se întinde pe o suprafaţă de 30 de mii de metri pătraţi și găzduieşte reprezentanţi din peste 150 de ţări. România participă cu 100 de titluri semnate de tot atâţia autori români cu lucrări în română şi spaniolă.