Sari la conținut

O a cincea statuie uriaşă a faraonului Amenhotep al III-lea, dezvelită în Egipt

Statuia lui Amenhotep al III-lea, care îl prezintă pe faraon în picioare, a fost instalată lângă intrarea nordică din templul funerar care îi este dedicat, ridicat pe malul occidental al Nilului. Acest templu este deja celebru pentru cei doi coloşi ai săi, denumiţi "Memnon", vechi de 3.400 de ani, care îl reprezintă pe Amenhotep al III-lea, a cărui domnie, în în secolul al XIV-lea î.e.n., a marcat apogeul civilizaţiei din Egiptul Antic.

Coloşii lui Memnon, înalţi de 21 de metri, reprezentându-l pe faraon aşezat, cu mâinile pe genunchi, atrag în fiecare an mii de turişti în complexul Luxor, un oraş-muzeu de pe malul Nilului.

Colosul dezvelit duminică, înalt de 12,9 metri, a fost ridicat lângă o statuie identică, prezentată presei în luna martie. Iniţial, perechea de statui uriaşe flanca intrarea nordică în templu. „Acestea sunt, până în prezent, cele mai înalte statui ale unor regi egipteni reprezentaţi în picioare”, a precizat arheologul Hourig Sourozian, aflat la conducerea programului de conservare a templului.

Statuia dezvelită duminică are o greutate de 110 tone şi a fost ridicată în poziţie verticală pentru prima dată după prăbuşirea sa, petrecută în urmă cu 3.200 de ani, a precizat acelaşi arheolog.

Colosul de piatră, care zăcea pe câmp, spart în mai multe fragmente, în urma prăbuşirii sale din anul 1200 î.e.n. din cauza unui cutremur, a fost grav avariat. Arheologii au început în luna noiembrie să adune cele 89 de blocuri de piatră şi multitudinea de fragmente mai mici care compuneau statuia.

Amenhotep al III-lea este reprezentat purtând coroana albă a Egiptului de Sus, Hedjet, şi ţinând în fiecare mână un rulou de papirus pe care este înscris numele său de încoronare - "Nebmaatre".

Amenhotep al III-lea a murit în jurul anului 1354 î.e.n, lăsându-şi imperiul moştenire fiului său, Amenhotep al IV-lea, cunoscut sub numele de Akhenaton.

Pe aceeași temă