Sari la conținut

O carte despre un hoț de cărți, cea mai furată carte în 2014 în România

Să-l lovească damblaua pe cel care fură cartea aiasta, o ia cu împrumut ori nu o dă înapoi stăpânului ei”. 

Cu acest blestem, dintr-un manuscris medieval din Barcelona, începe una dintre cele mai furate cărţi din 2014 - „Omul obsedat de cărţi”, scrisă de Allison Hoover Bartlett. Ameninţarea pare să nu îi fi impresionat pe hoţi, ci mai degrabă le-a stârnit curiozitatea.

Alexandra Florescu, reprezentanta unei edituri: Este o carte scrisă de o faimoasă jurnalistă din America, care s-a pregătit foarte mult pentru un articol despre hoţii de cărţi şi a ieşit această carte pe tema asta, a oamenilor chiar obsedaţi de cărţi, încât le urmăresc, le vânează şi apoi le fură.

În topul celor mai furate volume din librăriile româneşti se mai află Urzeala tronurilor şi Jocurile Foamei, cărţile care stau la baza unui serial TV şi a unei trilogii cinematografice de mare succes. Dar şi Despre frumuseţea uitată a vieţii, de Andrei Pleşu, şi Balcic, scrisă de Lucian Boia. Cei care au uitat anul trecut să treacă pe la casele de marcat au fost interesaţi şi de ghidurile de conversaţie.

Bogdan Baciu, reprezentatului unei edituri: Explicaţia este faptul că sunt foarte expuse în librării. Următoarele în top ar fi şi cărţile voluminoase, care costă mai mult. Hoţii nu se complică pentru cărţi ieftine.

Printre cele mai furate volume regăsim şi cărţi şcolare. În top este un atlas geografic, semnat de Octavian Mândruţ. Preţul - 35 de lei.

Ca să evite astfel de situaţii, librarii îşi îmbunătăţesc sistemele de securitate.

Bogdan Baciu, reprezentantul unei edituri: Zgomotul acesta este zgomotul care ne arată că o carte nu a fost plătită la casa de marcat. Librarii noştri au un mecanism prin care, atunci când este plătită o carte, aceasta este dezactivată.

Hoţii de cărţi care sunt prinşi riscă amenzi sau pedepse cu închisoarea de la şase luni la trei ani.