Sari la conținut

O cinefilă din Spania își dă doctoratul în cinematografie românească

„Cultura română este impresionantă la toate nivelurile, fie că vorbim de cinematografie, de filosofie, de istorie, de estetică sau de muzică,” spune Alicia Juan Lobato, doctorand în cinematografie românească.

Alicia Juan Lobato n-a pus niciodată piciorul în România, dar s-a îndrăgostit pur şi simplu de ţara noastră doar văzând filme româneşti. În urmă cu trei ani, căuta un subiect pentru teza de doctorat în domeniul artelor frumoase și cinematografiei. A dat, din întâmplare, peste "4 luni, 3 săptămâni și două zile", al regizorului Cristian Mungiu.

Am început să caut imagini despre România de la Revoluție până în zilele noastre și m-a impresionat mult cum se amesteca viața de zi cu zi cu conflictul... Am văzut apoi o serie de filme de Cristi Puiu, scurt-metraje, "Marfa și banii" sau "Moartea domnului Lăzărescu", "Aferim" de Radu Jude,” povestește Alicia.

Alicia recunoaşte că şi-a schimbat părerea despre România pe măsură ce a descoperit cultura românească. Ba chiar a devenit un avocat al românilor din Spania, în faţa oricui are prejudecăţi faţă de ei.

Ideea pe care o aveam despre România, din motive de ignoranță, era foarte diferită față de cea pe care o am acum. Era o țară din Est, comunistă, iar informațiile care ajungeau aici nu erau bune. Le-am spus prietenilor mei că românii au un nivel cultural foarte ridicat, vorbesc multe limbi străine, noi suntem mai înapoiaţi în multe aspecte,” explicăAlicia.

Când e vorba de cinematografia românească a ultimilor 25 de ani, Alicia este o adevărată enciclopedie şi are câte o recomandare pentru toate gusturile.

Mi-a plăcut foarte mult filmul Iuliei Rugină, "Love Building", care e un film amuzant, dacă vrei să te distrezi. "Aferim" de Radu Jude e un film care mi-a atras atenția în mod deosebit. Încă unul vesel, "Medalia de onoare" de Călin Peter Netzer,” mai spune Alicia.

Ce îşi doreşte acum Alicia este să vină în România ca să stea de vorbă cu regizorii ei preferaţi, dar şi ca să vadă dacă imaginea românilor din filme corespunde într-adevăr realităţii.