Oana Pellea despre actorie: „E o meserie de umilință, dar umilință frumoasă”

Data publicării:
16032013 20pellea-55226

Amza a scris o poezie, în noaptea în care m-am născut. Au fost cereri nenumărate să o recit și probabil nu se va întâmpla niciodată. Am fost tentată, apoi am inventat un motiv și am renunțat. Eu nu pot să o recit”, a povestit Oana Pellea evocându-l pe tatăl său, actorul Amza Pellea.

Personalitate a vieţii teatrale româneşti, actriţă de o forţă dramatică şi o sensibilitate rare, Oana Pellea a renunţat la Teatrul Bulandra cu ani în urmă, devenind unul dintre primii free-lanceri în lumea artistică. Un act de curaj care i-a deschis Oanei Pellea oportunităţi nebănuite, dar, deopotrivă, a pus-o în faţa unor provocări.

Iată câteva dintre gândurile împărtășite de actriță în emisiunea „Conversații esențiale” de la Digi24:

„Mă gândesc că noi avem o senzație falsă că suntem tot noi, de la un capăt la altul. În fiecare dintre noi suntem mai mulți, o infinitate, mi-e greu să mă regăsesc în fata de la 14 sau de la 12 ani. Mi se spune, văzând poze, că sunt eu acolo, eu accept asta, dar...Fiecare are șansa să fie mai multe personaje. Esența rămâne, dar se întâmplă atât de minunate transformări și multe înțelegeri încât nu se poate să nu se pună pe tine. Nimic nu e degeaba”, a subliniat actrița.

„Nu pot trăi fără întrebarea primordială De ce mă aflu aici, de ce trăiesc. Fiecare lucru care mi se întâmplă e ca vibrație foarte puternică. Mă amuză actorii, că spun Acest rol a fost o provocare. Nu e vorba de asta, ci de a fi deschis la ceea ce ți se întâmplă, ca să primești, în primul rând, apoi să dăruiești, să storci orice bucurie. Încep să fiu revoltată că oamenii tineri au o oboseală. La vârsta lor poate și eu eram așa. Când dau de tineri îmi vine să îi scutur și să le zic Bucurați-vă de tot, acum!”.

Tot ce am jucat a venit la timpul potrivit. Nu am impus nimănui să joc un anumit rol. În privința rolului Ioana d’Arc, când am acceptat să joc, era a treia propunere cu acest rol, pentru oameni era evident că a trebuit să joc. În ce mă vede cel care îmi propune, mă intersează să mă ducă el pe un drum, să descopăr un alt univers, nu să merg pe calea bătătorită. E o meserie de umilință, dar umilință frumoasă, să fii pregătit să-ți fie și greu, să fii și jos, să fie lupta grea. Lupta grea e cu limitele mele, cu fricile mele, câte mai sunt, cu orgoliul meu, cu lenea mea”, a mai spus Oana Pellea.

„Azi am văzut un film ce m-a cutremurat, despre Brâncuși, sunt doar secvențe cu el, cum lucrează, cum sparge piatra, apoi sunt secvențe filmate de el. Nu mi-am putut dezlipi ochii, e făcut în 1931. Iată la ce folosește pentru mine, acum, filmul”, a rezumat Oana Pellea.

„Există un proces de a dărui, dar unul foarte mare de a primi. În timpul unui spectacol, tot ce dau mi se întoarce, poate înzecit. E un schimb, din cauza asta actorul vrea mereu să fie pe scenă. În loc să mă uit la TV, mai bine mă duc în baie și mă înjur singură în oglindă, am senzația că se râde de inteligența mea. Dacă îmi îngădui să îmi petrec timpul așa, e o anumită investiție, dacă vreau altfel, să stau de vorbă cu un om frumos, să văd un film care să mă încarce...te descarcă lucrurile urâte, pe mine răutatea, nu am replică. Mă descarcă mârlănia. Când joc, sunt pe scenă, văd ceva frumos, te încarci”, a explicat ea.

Filmul românesc e mai mult discutat decât vizionat

„Echilibrul între industrie și artă în film merge prea tare spre industrie. Filmul românesc nu m-a solicitat, vorbesc de filmul de afară. Filmul românesc e pe un drum foarte bun, ales și multipremiat, și îi doresc spectatori. Filmul românesc e mai mult discutat, decât vizionat. De Niro și-a pus amprenta pe Walk of Fame și era demențial, îl vezi că e atât de jenat de toată hărmălaia, de toată întâmplarea, show biz-ul e una, arta e alta. El era pierdut, într-o lume superficială”.

„Cu Stere Gulea am lucrat foarte bine. Am avut întâlniri frumoase cu regizori și aștept în continuare întâlniri. Nu am făcut niciodată ceva care să nu-mi fi plăcut, în care să nu fi găsit ceva care să mă ducă puțin mai departe pe drumul meu. Altfel, nu fac”, a explicat actrița.

Ea a vorbit și despre perioada Bulandra. „Drumul în Bulandra mi s-a închis, se terminase. Era ceva...s-au legat multe, am știut că voi pleca. Jucam Iulius Cezar, trebuia să intru în scenă, era finalul, eram la scară și am avut un flash că e unul dintre ultimele mele spectacole în Bulandra. Nu îmi explic nici azi. Faptul că am decis să fiu free lancer mi-a deschis un drum fabulos. A te arunca în bazin e uneori mai important decât a comenta de pe margine”, a conchis Oana Pellea.

Actrița a spus că sunt mai mulți regizori cu care ar dori să lucreze. „Am văzut un spectacol al lui Radu Afrim, eram la Munchen, și e unul dintre cele mai frumoase văzute vreodată de mine. E un creator”, a subliniat ea.

Mai am treabă multă cu mine, am multe de descoperit, de înfrânt”, a mai spus Oana Pellea.

Interviul integral al actriței acordat Iulianei Ciugulea îl puteți urmări AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri