Sari la conținut

Oana Pellea: „Tranziția asta de 20 și de ani mi s-a părut lungă, obositoare și ca un pas pe loc, dar acum parcă s-a pornit un motor”

Cât de importante sunt în teatru performanţa, dăruirea, conştiinţa lucrului bine făcut?

Sunt chiar mai importante decât talentul, deși se spune că un artist este făcut din 1% talent și restul multă muncă și, după gustul meu, coloană vertebrală.

Care este rolul televiziunii în societatea de astăzi?

Sigur că este de informare, eu nu sunt specialistă în asta. Mi-aș dori mai multe programe de cultură, mai multe programe de educație, mai multe programe care să dea o alternativă luminoasă a vieții noastre.

Unde vedeți România și pe români peste timp? Vom reuși să ne păstrăm identitatea?

Există o Românie ideală, România pe care o iubesc eu. Eu cred că este o Românie ideală a fiecăruia. Adică să putem să punem în valoare toate calitățile excepționale ale pământului ăstuia binecuvântat. Sunt multe de făcut la om, la populație, la poporul ăsta care a avut o istorie excepțională și care ar trebui, în primul rând să o cunoască.

Eu sunt optimistă, aleg din tot prezentul ce poate să fie mai frumos și mai luminos. Cred că se întâmplă lucruri foarte bune, cred că putem avea speranță. Tranziția asta de 20 și de ani mi s-a părut lungă, obositoare și ca un pas pe loc, dar acum parcă s-a pornit un motor.

Ce ați schimba în Cultură?

Mi se pare că actualul ministru al Culturii deja face lucruri foarte bune. Am urmărit foarte atent și ceeea ce s-a întâmplat cu Roșia Montană, de exemplu. Ceea ce știu că are pe masa de lucru și sper să se aplece și asupra statutului actorilor, artiștilor din țara asta. Dar mi se pare că dânsul a pornit un motor bun.