Obicei de Crăciun unic în țară

Data publicării:
obicei de craciun dumbravita brasov

Tradiţia spune că, în ziua de Crăciun, vătafii, aşa cum sunt numiţi feciorii scăpaţi de armată, şi penaşii - tinerii care urmează să se însoare, trebuie să ridice un brad mare, de peste 20 de metri. Sătenii ies din curţi şi contribuie cum pot la împodobirea bradului. Tradiţia atrage şi turişti din alte părţi ale ţării.

„De vreo zece ani tot vin. Eu nu sunt localnică, dar îmi place tradiția, e un obicei care sper să țină și peste ani.

Mi se pare un lucru foarte frumos. Asta e singura comună din județul Brașov unde se desfășoară această activitate”, spun turiștii.

Zachiu Popa, primar comuna Dumbrăviţa: Acum sute de ani se aducea bradul cu care cu boi, se ridica bradul, fiecare vătaf avea frații, verișorii și părinții care îl ajutau. Acum avem buldozerul de la primărie și e mult mai ușor, dar e palpitant și suntem mândri de ce avem în comuna noastră.

Ridicarea bradului este un obicei străvechi, păstrat cu sfinţenie de tinerii din Dumbrăviţa. Cu toate acestea, de-a lungul timpului a suferit modificări.

Adrian Văluşescu, etnolog: Una dintre diferențe, pe care sperăm să o întoarcem, ar fi ca toată lumea să vină îmbrăcată în costum popular, așa cum o făceau pe vremuri, dar mari diferențe să știți că nu sunt. Este mai greu, probleme au fost și atunci, sunt și acum. Depinde cum reușim să-i determinăm pe tineri să se mobilizeze ca să nu-și uite obiceiul.

După ridicarea bradului, toată suflarea satului participă la balul de Crăciun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri