Obiectele de patrimoniu din Peleş, în pericol să fie distruse

Data actualizării: Data publicării:
peles_shutterstock_285846593
Foto: Shutterstock

Obiectele de patromoniu aflate în încăperile Castelului Peleş, închiriat de Ministerul Culturii de la Casa Regală şi care funcţionează ca Muzeul Naţional, riscă să se degradeze din cauza condensului, în condiţiile în care de o lună castelul este neîncălzit, după ce centrala termică s-a defectat. Ministerul Culturii, care plăteşte lunar o chirie de aproximativ 50.000 de lei pentru castel, susţine că proprietarul este obligat să facă reparaţiile capitale.

peles_shutterstock_285846593
Foto: Shutterstock

Potrivit purtătorului de cuvânt al Muzeului Peleş, Dana Voitescu, centrala termică a castelului, care funcţiona pe gaz metan, montată în urmă cu 27 de ani, a avut o garanţie de 20 de ani, s-a defectat în urmă cu o lună şi nu mai poate fi reparată.

În aceste condiţii, reprezentanţii muzeului au anunţat atât Ministerul Culturii, care este chiriaş, cât Casa Regală a României, care este proprietarul imobilului.

„Muzeul a sesizat Ministerul Culturii, care este ordonatorul principal de credite, a sesiat Casa Regală şi s-a primit un răspuns oficial de Ministerul Culturii, conform căruia proprietarul este obligat să facă aceste reparaţii capitale. Reparaţiile curente le face chiriaşul, reparaţiile capitale sunt de datoria proprietarului, conform legii, a transmis Ministerul” a afirmat reprezentanta Muzeului Naţional Peleş, potrivit News.ro.

Dana Voitescu a precizat că, în condiţiile în care în această perioadă a anului în incinta muzeului temperaturile nu depăşeşc cinci grade Celsius, iar săptămânile trecute au fost temperaturi de 1, cel mult 2 grade Celsius, obiectele de patrimoniu din muzeu se pot deteriora din cauza condensului produs de respiraţia vizitatotilor, al căror număr a rămas constant.

„Nu se asigură temperatura de confort şi nici temperatura pentru păstrararea obiectelor de patrimoniu, care în muzeu este între 2 şi 5 grade acum. Există riscul creşterii umidităţii” a spus Voitescu.

Aceasta a precizat că la 31 martie expiră contractul de locaţiune dintre Ministerul Culturii şi Casa Regală. Conform actualului contract, ministerul plăteşte lunar o chirie de aproximativ 50.000 de lei Casei Regale pentru Castelul Peleş. Anul trecut, muzeul a fost vizitat de 415.000 de turişti.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri