Omul care îi inspiră pe Elon Musk și Zuckerberg

Data actualizării: Data publicării:
Tesla Unveils New Battery System
Foto: Gulliver/Getty Images

Celebrul antreprenor Elon Musk, creatorul mașinii electrice Tesla și proprietarul SpaceX, a pornit o nouă afacere. Musk a creat o nouă companie numită Neuralink dedicată unui proiect de interfață creier-computer, care va permite utilizatorilor să controleze calculatoarele cu ajutorul gândului. Deși ideea nu este una nouă, oamenii de știință lucrând la o astfel de interfață de ani buni, contribuția lui Musk promite să ducă proiectul la un alt nivel.

Tesla Unveils New Battery System
Foto: Gulliver/Getty Images

Noua companie se va concentra pe o tehnologie a "rețelei neuronale", care constă în implantarea de electrozi minusculi în creier capabili să transmită sau să primească gânduri. Numele de „rețea neuronală” folosit de Musk poate fi recunoscut de fanii romanelor SF, fiind un termenutilizat de scriitorul britanic Iain M. Banks în romanele din populara serie „Culture”. În operele scriitorului care a decedat în 2013, rețeaua neuronală este o interfață creier-computer care este implantată tinerilor. Aceasta se dezvoltă în și în jurul creierului, acționând ca o conexiune WiFi care permite oamenilor să comunice cu sisteme de inteligență arficială foarte avansate.

Însă, acest proiect nu este primul în care Musk a căutat inspirație în cărțile semnate de Iain M. Banks. Compania SpaceX pe care Musk a întemeiat-o în 2002 deține și două șlepuri folosite drept suport de aterizare mobil pentru rachete. Una dintre ele se numește „Just Read the Instructions”, iar a doua “Of Course I Still Love You”. Ambele nume au fost inspirate din cărțile „Culture”, unde, aceleași nume erau purtate de navele spațiale, scrie 1843magazine.com.

Musk însă nu este singurul fan al operelor lui Iain M. Banks din Silicon Valley. În 2015, Mark Zuckerberg a ales “The Player of Games”, a doua carte “Culture”, ca temă pentru clubul de lectură.

În romanele din celebra serie „Culture”, Banks descrie o societate în care toate slujbele fuseseră preluate de roboți. Lumea era condusă de „Minds”, mașini care erau pentru oameni ceea ce reprezintă oamenii pentru furnici. Aici, dronele, mașinării care dețineau o inteligență asemănătoare cu cea a oamenilor, sunt cetățeni cu aceleași drepturi ca și oamenii.

Inteligența artificială și drumul pe care aceasta îl va parcurge este unul dintre subiectele care îl preocupă pe Musk. În 2015, acesta a înființat Open AI, o organizație non-profit care caută noi metode prin care intelgența artificială ar putea sluji oamenilor, fără să-i înlocuiască. De asemenea, în romanele lui Banks tema inteligenței artificială este dezbătută la fel de serios. În cărțile acestuia, să distrugi un robot este la fel de grav ca și uciderea unui om.

banks
Foto: Wikipedia

Iain Banks a început să scrie la vârsta de 11 ani și a terminat primul său roman, The Hungarian Lift-Jet, la 16 ani. Al doilea roman, TTR, l-a scris în timpul primului an de studiu la Universitatea Stirling.

Primul roman publicat a fost The Wasp Factory (1984), iar succesul acestuia l-a îndemnat să devină scriitor full-time.

Primul său roman SF a fost, Spectrul lui Phlebas, publicat în 1987. Romanul The Crow Road (1992) a fost ecranizat într-un serial de televiziune de la BBC, iar Espedair Street (1987) a fost difuzat la BBC Radio 4. Banks a menționat printre influențele sale literare pe Robert A. Heinlein, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Brian Aldiss, M. John Harrison și Dan Simmons.

Până la moartea sa, survenită în iunie 2013, Banks a publicat 26 de romane. Al 27-lea roman, The Quarry, a apărut postum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri