Operele din piatră ale lui Brâncuşi au „înverzit". Ce s-a întâmplat

Data publicării:
poarta sarutului

Operele lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu au căpătat, de câteva zile, culoarea verde. Nu s-a pătat piatra, ci a fost acoperită cu muşchi şi licheni. După scandalul din urmă cu 5 ani, când au ciobit sculpturile, autorităţile locale ezită să mai ia vreo măsură pentru curăţarea lor. Au cerut părerea unor experţi şi aşteaptă răspunsuri.

Localnic: Sunt foarte mulţi turişti care nu sunt neapărat de la noi din ţară şi nu e o imagine chiar frumoasă.

Localnic: Mă tem că de teamă vizavi de ce s-a întâmplat cu Poarta. Acolo a fost o eroare, până la urmă, de curăţare.

Din 2013, de când au spălat operele lui Constantin Brâncuşi cu jet de apă sub presiune, cei responsabili cu protejarea lor nu le-au mai curăţat deloc.

Paul Popescu, sculptor: Acum se văd, de altfel, şi efectele acelei spălări agresive în care au fost înlăturată acea crustă autoprotectoare pe care şi-o creează, de regulă, travertinul.

Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu: Fiind un subiect sensibil şi neputându-se interveni asupra lui oricum şi oricând, atunci au fost necesare discuţii cu specialişti de la INOE (n.r. Institutul Naţional de Optoelectronică), de la Ministerul Culturii pentru a se vedea care sunt măsurile care pot fi luate pentru a nu ne lovi din nou de problemele care au fost în trecut, atunci când a fost spălată Poarta Sărutului.

Iar consultările şi luare unei decizii par să fie un proces de lungă durată.

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi": N-aş putea să spun dacă anul viitor. Procedura este demarată, specialiştii îşi fac, în acest moment, treaba.

Spălarea Porţii Sărutului, cum 5 ani, a dus la deschiderea unui doar penal. Procurorii au stabilit, totuşi, că opera nu a fost grav degradată şi că nu se impune tragerea la răspundere a vreunei persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri