Sari la conținut

Operele lui Brâncuşi, analizate cu laserul

Putem măsura eventualele crăpături, eventualele desprinderi care se văd şi se pot face inclusiv restaurări digitale. Ţinem cont şi de faptul că acestea sunt monumente şi este interzisă atingerea lor”, explică specialiștii.

Aparatura cu laser permite scanarea de la distanţă şi este creată special pentru monumente precum operele lui Constantin Brâncuşi. Dispozitivele pot înregistra inclusiv temperatura pe care o emite materialul din care este realizat monumentul.

Metodele optoelectronice ne permit caracterizarea fizico-chimică a obiectului, a materialului, a structurilor foarte complexe, în cel mai inteligent mod”, spune Roxana Rădvan, reprezentant al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Optoelectronică.

O abordare total diferită faţă de tentativele anterioare de restaurare - spre exemplu, în urmă cu doi ani, Poarta Sărutului a fost spălată cu jet de apă, procedură care s-a soldat cu apariţia unor pete galbene pe monument. Operaţiunea, care face acum obiectul unui dosar penal pentru distrugere, a costat peste 40.000 de lei.

Noua cercetare este realizată, în schimb, gratuit. O săptămână va dura scanarea operelor lui Brâncuşi, iar peste două luni, specialiştii vor reveni la Târgu Jiu, pentru a le scana din aer, cu ajutorul unei drone.

Reprezentanţii Centrului Brâncuşi spun că vor folosi rezultatele şi în dosarul pe care îl vor reface pentru introducerea operelor sculptorului român în patrimoniul UNESCO.