Operele lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu - Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii - vor fi din nou spălate

Data publicării:
ps

Operele lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu vor fi spălate din nou, după o procedură avizată. În 2013, specialiştii au criticat dur faptul că Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii au fost curăţate cu jet de apă sub presiune, ceea ce a dus la degradarea lor. Deşi premierul Victor Ponta a cerut formarea unei comisii care să verifice în ce mod au fost afectate monumentele, solicitarea a rămas numai pe hârtie.

FOTO: wikipedia.org

Directorul Centrului Brâncuşi din Târgu Jiu a declarat că operele trebuie curăţate de două ori pe an. Doar că, anul acesta, curăţarea se va face după o procedură avizată de Ministerul Culturii.

Pentru cele două acţiuni de spălare din 2014, Primăria Târgu Jiu a alocat 40.000 de lei. Curăţarea operelor din piatră a mai fost realizată în anii 2003, 2007-2008, ultima având loc în 2013. Anul trecut însă, Poarta Sărutului s-a îngălbenit parţial după ce a fost spălată cu jet de apă sub presiune.

Starea operelor brâncuşiene încă nu a fost analizată de către experţii străini, despre care premierul Victor Ponta spunea că vor ajunge la Târgu Jiu în jurul datei de 15 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri