Sari la conținut

PASTILA DE LIMBĂ. Când trebuie să scriem „membrii” și când „membri”

Asta înseamnă că nu vom scrie niciodată „Părinţii noştrii ne-au aşteptat la gară”, ci doar „Părinţii noştri ne-au aşteptat la gară”.

Lucrurile stau la fel şi când e vorba de un adjectiv sau de un pronume posesiv la persoana a doua plural. Aşadar, nu vom întreba niciodată „Ai voştrii ce mai fac, cum se mai simt?”. Forma corectă va fi „Ai voştri ce mai fac, cum se mai simt?”.

Poate că nu-i rău să cităm, tot spre exemplificare, şi prima strofă din „Ai noştri tineri” de Mihai Eminescu: „Ai noştri tineri la Paris învaţă / La gât cravatei cum se leagă nodul / Ş-apoi ni vin de fericesc norodul / Cu chipul lor isteţ de oaie creaţă”.

Tot cu un singur „i” final se scriu la plural acele adjective care se termină la forma de singular în „stru”, „bru” sau „gru”: „albastru”, „funebru” sau „integru”. Variantele corecte de plural vor arăta după cum urmează:

„Prietena fratelui meu are ochi albaştri”.

„Luminaţi din spate, soldaţii semănau cu nişte stâlpi funebri”.

„Corpul de control e format numai din oameni integri”.

În cazul în care un adjectiv din această categorie se substantivizează (adică joacă rolul unui substantiv) şi e folosit în varianta articulată, „i”-ul final se dublează, ca în exemplul: „Albaştrii (Farul Constanţa sau naţionala Uruguayului) au învins cu 1-0 după prelungiri”.

În ceea ce priveşte substantivele terminate la singular în „stru”, „bru” sau „gru”, ele au la plural un singur „i” dacă sunt nearticulate şi doi „i” (sau doi de „i”, e acceptată şi forma aceasta în dicţionar) dacă sunt articulate. Conform acestei reguli, vom scrie:

„Rămâneţi aici, nu vă apropiaţi de pilaştri” (plural nearticulat) şi „Pilaştrii aveau crăpături de la ultimul cutremur” (plural articulat).

La fel: „Comisia e formată din cinci membri” (plural nearticulat) şi „Membrii comisiei erau îmbrăcaţi foarte sobru” (plural articulat).

La fel: „Cartierul Saint-Denis e plin de negri” (plural nearticulat) şi „Negrii din echipă sunt mai tehnici şi mai rapizi decât albii” (plural articulat).

În schimb, ne vom feri cu orice preţ să scriem după cum urmează:

„Aceşti membrii ai delegaţiei au fost cazaţi la alt hotel”.

„Cei trei negrii stăteau la o terasă şi beau suc”.

Ceilalţi pilaştrii fuseseră acoperiţi de iederă”.

De asemenea, vă recomand să aveţi mare grijă la situaţiile în care atât substantivul, cât şi adjectivul însoţitor se termină la forma de plural în „i”. În aceste cazuri, numărul de „i”-uri depinde de poziţia substantivului în raport cu adjectivul însoţitor. Prin urmare, vom scrie:

„Pilaştrii vechi îşi aruncau umbra subţire pe pământ” (substantiv + adjectiv), dar

„Vechii pilaştri îşi aruncau umbra subţire pe pământ” (adjectiv + substantiv).

La fel: „Negrii bătrâni îşi aduceau aminte de şeriful MacBride” (substantiv + adjectiv), dar „Bătrânii negri îşi aduceau aminte de şeriful MacBride” (adjectiv + substantiv).

La fel: „Membrii tineri petreceau în fiecare noapte şi dormeau puţin” (substantiv + adjectiv), dar „Tinerii membri petreceau în fiecare noapte şi dormeau puţin” (adjectiv + substantiv).