Sari la conținut
News Alert

Patru orașe, pe lista scurtă a orașelor din România care candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

În total, au fost 14 orașe din România care și-au depus candidaturile pentru acest titlu (Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş).

În ultimele zile, ele și-au prezentat conceptele în fața unui juriu format din 12 experți internaționali și acest juriu a făcut selecția pe baza mai multor criterii valabile internațional.

Juriul a avut în vedere proiectele inedite pe care le-au avut în vedere reprezentanții orașelor candidate și au verificat dacă aceste orașe își permit un proiect de asemenea amploare.

„Pe lista scurtă sunt patru oraşe. În ordine aleatorie. Pur şi simplu aleatorie: Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca, Bucureşti!”, a anunțat președintele juriului, Steve Green. „Toate Capitalele Europene ale Culturii şi oraşele care sunt pe lista scurtă atrag atenţie internaţională. Nu doar pentru activitatea lor culturală, dar şi pentru tot ceea ce înseamnă decizii şi politici”, a adăugat el.

În vara anului viitor vom afla orașul câștigător din România pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Acest oraș va primi un premiu din partea Comisiei Europene de un milion și jumătate de euro. De asemenea, Guvernul va contribui cu cel puțin 10 milioane de euro pentru acest proiect și alți bani vor mai veni și de la autoritățile locale pentru proiectele culturale, precum și pentru modernizarea orașului, inclusiv pentru infrastructură.

Ministerul Culturii îşi va însuşi recomandarea şi va nominaliza cele patru oraşe. Practica europeană în materie merge undeva între 10 -15 milioane de euro alocate de la administraţia centrală către oraşul câştigător, acestei sume i se adaugă un sprijin substanţial din partea Consiliului Judeţean şi se adaugă un premiu care este acordat de U.E. în valoare de 1,5 milioane de euro care se acordă fiecaruia dintre oraşele care joacă acest rol de Capitală Culturală Europeană”, a confirmat ministrul culturii, Vlad Alexandrescu. 

Titlul de Capitală Europeană a Culturii se acordă în fiecare an cel mult unui oraş din fiecare dintre cele două state membre care apar în calendarul stabilit de Uniunea Europeană. Pentru anul 2021, cele două state membre care au dreptul de a găzdui acţiunea Capitală europeană a culturii sunt România şi Grecia.