Sari la conținut

Porțile secuiești recapătă strălucirea de altădată

Porţile secuieşti sunt mai mult decât o tradiţie in judeţul Harghita. Ele reprezintă o istorie pe care localnicii nu vor să o lase să moară. Incze Zoltan este proprietarul unei astfel de porţi, veche de 106 ani. A auzit de programul Consiliului Judeţean, s-a înscris, iar anul acesta poarta lui a fost selectată pentru restaurare. Incze Zoltan: Timpul trece şi se strică şi să o restaurăm şi să fie pus la punct cum au pus şi bunicii noştri.

În urmă cu doar câteva zile, poarta a fost dusă într-un atelier din Miercurea Ciuc. Aici, meşterul dulgher este atent la fiecare detaliu. Cunoaşte simbolistica ornamentelor ca nimeni altul.

„Specific zonei Odorheiului este laleaua, floarea-soarelui, margareta şi indarul”, spune meșterul dulgher.

Anul acesta 20 de porţi secuieşti vor îmbrăca straie noi. Printre ele şi cea a lui Hunor.

Szentes Hunor, proprietarul unei porţi secuieşti: Poarta a fost construită în 1825. E o valoarea foarte importantă şi pentru sat şi pentru oamenii care trăiesc aici.

Pentru proiectul de reabilitare a porţilor secuieşti, o fundaţie din Ungaria a donat Consiliului Judeţean peste un milion de lei. Şi de la bugetul local vin bani. Aproximativ 30.000 de euro, anual.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita: Am câştigat un proiect în valoare de 250.000 de euro. Şi acum de trei ani depunem proiecte de finanţare în Ungaria de unde primim anual între 10 – 30.000 de euro

Până acum au fost salvate toate porţile din anii 1700, iar acum urmează cele construite în anii 1800. Din 2009 şi până acum, 56 de porți secuieşti au fost reabilitate.

Pe aceeași temă