Poșta de pe vremea lui Carol, o ruină

Data publicării:
cladire istorica ruina

Ceea ce la prima vedere pare doar o clădire oarecare, abandonată, este de fapt poşta veche a Călăraşiului, construită înainte de 1895. Până să fie lăsată în paragină, acum mai bine de 25 de ani, imobilul a găzduit Tribunalul, iar apoi Casa Căsătoriilor.

„În toate reşedinţele de judeţ s-au ridicat asemenea clădiri STAS, deci toate erau la fel. În acest moment, clădirea poştei de la Călăraşi este singura clădire care mai este în picioare dintre toate clădirile de poştă din România”, spune Sorin Danicu, directorul Direcţiei de Cultură Călăraşi

„În prezent, clădirea nu are acoperiş, nici geamuri, iar tencuiala este căzută. Tot ce a rămas în picioare, astăzi, din poşta construită în secolul 19, este structura de rezistenţă”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa.

Anul trecut, o comisie de evaluatori a schimbat statutul clădirii, care are astfel prioritate la restaurare.

Demersurile au început deja. O lucrare, în general, mai ales pe proiect cu fonduri europene durează cel puţin 2 ani de zile”, afirma Daniel Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi.

„Pentru Călăraşi ar însemna scăparea de o problemă, pentru că o ruină în centrul oraşului nu dă bine din orice punct de vedere ai putea să o priveşti. Va fi un loc, cel puţin aşa se doreşte, de care să beneficieze comunitatea. Întâlniri, ateliere, conferinţe”, declarăFlorin Rădulescu, director Muzeu Municipal Călăraşi.

Restaurarea vechii poşte ar costa în jur de două milioane de euro. În zona centrală a Călăraşului sunt peste 100 de clădiri construite în secolul 19, unele dintre ele monumente istorice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri