Povestea Cazinoului din Mamaia

Data actualizării: Data publicării:
cazino mamaia

Turiştii care vin în stațiunea Mamaia trec, zilnic, prin fața Cazinoului. Clădirea a fost inaugurată în 1935 și a devenit o emblemă a stațiunii în perioada interbelică. Și după război, zona a fost foarte îndrăgită de turiști, iar acum este punctul principal de atracție al stațiunii Mamaia, locul unde, în timpul verii, oamenii se relaxează la terase și au parte de concerte și defilări de modă.

Clădirea cazinoului din Mamaia a fost inaugurată în anul 1935, în prezența regelui Carol al II-lea. Cazino a devenit, propriu-zis, abia în 1937. Inițial, acolo se deschisese un restaurant, care avea la etaj o terasă unde turiștii puteau dansa, iar la parter erau mai multe magazine și sala de mese.

Constantin Cheramidoglu, consilier superior Direcția Arhivelor Constanța: Este planul de execuție al cazinoului actual, cum îl știm noi, de la Mamaia, clădirea pe care o știm noi sub numele de cazino.

Cazinoul a fost proiectat de arhitectul Victor Ștefănescu și cuprindea un pavilion central, corpuri laterale cu cabine și o pasarelă, care în capăt avea un bar. Zona a devenit imediat un punct de atracție pentru turiști.

Doina Păuleanu, critic de artă: A fost foarte importantă. În primul rând era în punctul 0 al stațiunii Mamaia. Acolo începea stațiunea Mamaia, acolo coborau oamenii din trenul care-i ducea de la Constanța, acolo se concentraseră de fapt, cele mai importante funcțiuni ale stațiunii.

În perioada interbelică, jocurile de noroc nu se practicau în Capitală, ci doar în câteva stațiuni din țară, printre care și Mamaia. Așa că, la malul mării, oamenii veneau special ca să aibă parte de senzații tari.

Constantin Cheramidoglu, consilier superior Direcția Arhivelor Constanța: Deși am crede că numai oamenii cu bani, foarte bogați, din păcate, veneau și foarte mulți aventurieri care-și jucau toți banii și îi pierdeau.

Cu toate că, în clădire, jocurile de noroc s-au practicat doar doi ani, între 1937-1939, constănțenii și turiștii îi spun și astăzi Cazino.

De-a lungul timpului, Cazinoul a devenit un reper important al stațiunii Mamaia și chiar dacă acum și-a pierdut din strălucirea de altădată, zona în care este amplasat atrage din ce în ce mai mulți turiști, în fiecare an.

Corina Martin, președinte FAPT: Cele mai mari evenimente au loc, de fapt, în această zonă. Este punctul de întâlnire și pentru zona de comerț și pentru zona de evenimente, restaurante, atracțiile majore ale stațiunii. Toate se întâmplă în acestă zonă a Cazinoului din Mamaia, un simbol de altădată al stațiunii, dar, iată, un simbol și imaginea stațiunii chiar și în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri