Sari la conținut

PREMIU. Cel mai bun roman al unui scriitor român

Ştirea aceasta o primesc în biroul meu de la RFI şi chiar mă gândesc că romancierul, scriitorul, poetul are întotdeauna datoria de a oferi ceea ce actualitatea nu poate să ofere, adică puţină speranţă, puţină adâncime, puţină profunzime, puţină generozitate, puţină imaginaţie. Este unul dintre premiile, dacă nu cumva, poate, cel mai important pe care l-am primit vreodată”, spune Matei Vișniec.

În competiţia pentru marele premiu au intrat cinci romane scrise de Ruxandra Cesereanu, Dan Stanca, Liliana Corobca, Bujor Nedelcovici şi Matei Vişniec. Cărţile trimise în finală de specialişti au primit punctajele finale de un juriu mai puţin obişnuit.

Am am apelat la ceea ce noi numim astăzi bloggeri. Am apelat la persoane care au diferite preocupări centrale, dar cititori obişnuiţi... ei sunt cei care hotărăsc premiul”, spune Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Suntem la a treia ediţie, e fantastic. Într-o ţară ca a noastră, trei ani echivalează cu 300 de ani în Anglia. Adică este o tradiţie imensă”, spune și criticul literar Alex Ştefănescu.

Pe lângă prestigiul de a fi autorul celui mai bun roman, câştigătorul este răsplătit şi cu 10.000 de euro, cel mai mare premiu oferit de un concurs literar în România.

Digi24 este partener media, încă de la înfiinţarea premiului ,,Augustin Frăţilă".