Primarul din Oradea vrea ca toate clădirile din centrul istoric să fie renovate până în 2020, cu ajutorul statului

Data publicării:
oradea primar

Ioan Popovici locuieşte în centrul istoric din Oradea, într-o clădire cu trei etaje construită în 1900. Faţada nu a mai fost reparată de zeci de ani, astfel că mare parte din tencuială a căzut. Cele 15 familii care locuiesc aici au încercat să o repare, dar au adunat doar 11.000 de lei, o sumă insuficientă.

„Dacă mergem în ritmul ăsta cu banii, cu adunatul pe cont propriu, fără să se adune bani mai mulţi, cred că nu îi adunăm nici în zece ani”, afirmă Ioan Popovici, administratorul unei asociaţii de proprietari din Oradea. Ea mai spune că s-a gândit inclusiv la ideea contractării unui credit.

„Ar fi un sprijin, l-am lua ca un sprijin din partea autorităţilor numai că un sprijin şi mai mare ar fi după noi contribuţia primăriei cu o cotă parte măcar din costuri”, spune Ana Rudel, preşedintele unei alte asociaţii de proprietari.

Edilul oraşului ar vrea ca până, în 2020, toate clădirile din centru să fie renovate. Şi pentru că oamenii nu au bani, autorităţile locale au chemat reprezentanții băncilor la o întâlnire pentru a stabili criteriile de acordare a unor credite.

„Trebuie să îndeplinești anumite condiții ca beneficar de finanțare, trebuie să prezinți o documentație tehnică. Garanţia pentru acest tip de credit pentru reabilitare de monumente istorice şi clădiri cu valoare arhitecturală este subvenţionată de Guvern”, explică Adriana Lipoveanu, preşedintele comisiei de coorodonare a programului de reabilitare a clădirilor din Oradea.

Statul garantează însă doar eventualele diferenţe de dobândă sau comisioane, iar locatarii trebuie să achite ratele fixe stabilite la primirea creditului.

„Municipalitatea dorește să extindă un parteneriat. Acea bancă care este interesată să intre în acest program poate să-şi dezvolte un produs bancar, o procedură în care în colaborare cu noi să realizeze acest împrumut într-un termen mult mai scurt”, afirmă Angela Lupşea, directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Oradea.

Şi la Cluj-Napoca, autorităţile locale au un plan pentru ca locuinţele din centru să fie renovate.

„Primăria asigură documentaţia tehnică şi vine cu 20% din fonduri ca sprijin financiar pentru aceste lucrări. În cazuri deosebite,pot intra în programul de refaţadizare al Primăriei, iar în acest caz obţin o finanţare de 80% din partea Consiliului Local pe care o plătesc eşalonat în timp de 10 ani”, explică Iulia Perşa, reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca.

Numai că în majoritatea caselor locuiesc pensionari, care spun că nu îşi permit să plătească nici măcar sume mici Pentru renovarea caselor.

La Cluj-Napoca aproape 400 de clădiri din centrul istoric au nevoie de renovare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri