Sari la conținut

Primul Târg European al Cetăţilor, găzduit de Hunedoara. Castelul Corvinilor, neclintit de şapte secole

România are ocazia să arate lumii întregi cât de frumoase sunt castelele ei: Hunedoara va organiza primul Târg European al Cetăţilor, un eveniment care îşi propune să atragă mii de turişti din toată lumea. Castelul Corvinilor va fi gazdă, iar alte castele din ţară şi din Ungaria sau Spania şi-au anunţat deja participarea. Până anul viitor, când va avea loc târgul, Digi24 vă prezintă cetăţile care îşi vor dezvălui frumuseţea şi secretele în faţa pasionaţilor de istorie, artă şi cultură.

Ridicat în secolul al XIV-lea, Castelul Corvinilor din Hunedoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România şi, totodată, un valoros monument al arhitecturii medievale. După mai multe etape de restaurare, a fost transformat în muzeu, fiind vizitat în fiecare an de sute de mii de turişti din ţară şi din străinătate.

Castelul Corvinilor, sau Castelul Huniazilor, şi-a păstrat intacte timp de şapte secole turnurile impunătoare. Ridicat de Iancu de Hunedoara pe o stâncă la poalele căreia curge pârâul Zlaşti, este o construcţie masivă, cu turnuri, bastioane şi un donjon. Accesul în castel se face pe un pod înalt de lemn, care este susţinut de patru piloni masivi de piatră.

FOTOGALERIE: Facebook.com/Muzeul Castelul Corvinilor

Fortificaţia se întinde pe 7000 metri pătraţi, are două poduri şi 42 de încăperi. Castelul Corvinilor poate fi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai frumoase sau înfricoşătoare locuri văzute vreodată.

De-a lungul timpului, a avut nu mai puţin de 25 de proprietari. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni i-au modificat înfăţişarea şi l-au îmbogăţit cu turnuri, săli şi camere de onoare.

Marea Sală a Dietei a fost construită de Iancu de Hunedoara în a doua parte a secolului al XV-lea. Este construită în stil gotic, cu elemente renascentiste, cu binecunoscutele arce din piatră care se îmbină în tavan printr-o cheie de boltă. Sala era folosită pentru recepţii oficiale, dar şi pentru întâlniri ale dietei - adică mini-parlamentul Transilvaniei.

În curtea castelului se află şi faimoasa fântână la care ar fi săpat timp de ani de zile, cu dalta şi ciocanul, trei prizonieri turci, sub promisiunea eliberării. Adânc, în stâncă, ei au dat de apă, spune legenda. Izvoarele dau elemente contradictorii cu privire la acest moment. Promisiunea eliberării ar fi fost făcută, după unele surse, de Ioan de Hunedoara, iar soţia sa, Elisabeta Szilagyi, nu ar fi respectat-o, trimiţându-i pe cei trei turci la moarte.

Zeci de mii de turişti, mulţi dintre ei străini, vin anual să vadă reşedinţa lui Iancu de Hunedoara.

În 2012 au fost 80.000, în 2013 numărul lor s-a dublat, iar în 2014 estimările merg până la 300.000 de turişti, arată administratorul castelului, Dan Bera.

Vârsta îşi spune cuvântul, aşa că imensul castel din inima Transilvaniei are nevoie de numeroase reparaţii şi consolidări. În toată istoria sa de 700 de ani, nu au fost niciodată suficienţi bani pentru astfel de lucrări. De curând, primăria din Hunedoara a alocat 1 milion de lei pentru reparaţii urgente. Reparaţiile ar trebui să se finalizeze în toamna acestui an.

Din aceeaşi campanie:

Cetatea Făgăraş, închisoare şi adăpost

Castelul Sárospatak din Ungaria, o perlă a renascentismului

La Mota, fortăreaţa pusă acum 1000 de ani în calea maurilor