Primul weekend la TIFF 2013: Copii la castel, Albă ca Zăpada pentru adulţi şi competiţia

Data publicării:
5740964-Mediafax Foto-Raul Stef

Corespondenţă de la Cluj de la Ruxandra Grecu, reporter „Ca-n filme

Aşa a fost sâmbătă şi duminică în satul Bonţida, aflat la 31 de kilometri de Cluj-Napoca, unde organizatorii TIFF au propus amatorilor un „Weekend la Castel”.

Castelul Banffy de la Bonţida a devenit una dintre locaţiile-vedetă ale TIFF şi una pe care eu abia aştept să o vizitez de fiecare dată. Sâmbătă, 250 de copii din comunitățile de romi din zona Pata Rât din Cluj-Napoca s-au îndrăgostit şi ei de Castelul Banffy, pentru că au sărbătorit Ziua Copilului în cadrul unui proiect special dedicat „celebrării diversității”. Cei mici au fost adusi la Bonţida, acolo unde s-au jucat în aer liber, dar au şînvăţat la mai multe ateliere să-şi confecţioneze jucării din materiale reciclabile,  modeleze în lut, dar au şi desenat, au dansat şi au făcut cursuri de mimăTot domeniul Banffy răsuna de vocile lor şi de bucuria cu care acceptau fiecare provocare a voluntarilor care se ocupau de ei.

Abia la finalul show-ului „Apolodor”, susţinut de Ada Milea şi de actriţa Dorina Chiriac s-a stricat vremea. A început o ploaie torenţială, iar majoritatea celor care se aflau la castel au plecat. Noi, echipa „Ca-n filme”, am rămas acolo şi am făcut un interviu inedit cu Ada şi Dorina, pe care le-am adăpostit într-o anexă a castelului numită „Grajdul lupilor”.

După câteva ore, cinefilii s-au încumetat din nou să facă „pelerinajul” de la Cluj-Napoca la Bonţida, pentru proiecţia filmului mut şi alb-negru „Blancanieves” sau „Albă ca Zăpada”, regizat de spaniolul Pablo Berger, propunerea Spaniei pentru Oscarurile 2013.

Echipa “Ca-n filme” a stat de vorbă şi cu Berger despre filmul său, despre provocarea de a regiza un lungmetraj mut, în alb-negru şi despre comparaţiile inevitabile cu “Artistul”câştigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film de anul trecut.

Ieri, un alt film mut, şi alb-negru a fost proiectat la Castelul Banffy. Lungmetrajul românesc „Manasse”, regizat de Jean Mihail, în 1925, a fost acompaniat live de trupa Minima. Filmul discută despre intoleranţa religioasă, printr-o poveste tandră de iubire dintre un român şi o evreică, într-un orăşel din sudul României.

Primul weekend la TIFF a trecut, dar mai sunt şapte zile de filme şi evenimente. Emisiunea „Ca-n filme” de duminică, de la 16.20, îi este dedicată festivalului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri