Sari la conținut

Probleme cu finanțarea. Teatrul "Oleg Danovski" din Constanța luptă pentru supravieţuire

Pentru angajaţii Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, fiecare zi este o luptă pentru supravieţuire pe scenă. În 2010, Consiliul Judeţean Constanţa a vrut să desfiinţeze instituţia culturală. S-a găsit o soluţie de compromis: teatrul să treacă la Ministerul Culturii, dar să renunţe la 140 de angajaţi din cei 240 pe care-i avea.

„Situaţia se aseamănă cu cea a unui pictor, care nu are decât câteva culori la şevalet şi de care se poate folosi. Se încearcă tot felul de artificii. Supravieţuim de la o stagiune la alta”, spune Valeri Baran, trombonist.

Deşi fac faţă cu greu volumului mare de muncă, artiştii nu se dau bătuţi. Conducerea instituţiei a decis să aducă încă 33 de persoane disponibilizate, dar cu statut de colaboratori. Este şi cazul Gabrielei Petru, singurul bibliotecar muzical al teatrului. Femeia, care lucra de 20 de ani în instituţie, a fost chemată din nou la muncă.

„Este un volum de muncă foarte mare. Suntem puţini ca şi personal, am preluat şi alte atribuţii”, explică Gabriela Petru, bibliotecar muzical.

Sutele de costume pe care artiştii le îmbracă pe scenă sunt realizate de două croitorese, faţă de patru câte erau înainte. Pentru un singur spectacol, acestea trebuie să facă peste o sută de ţinute.

„Au fost și câte 4-5 premiere pe an şi am zis că îmi e până peste cap”, spune Cati Spânu, costumier.

De asemenea, poantele pentru balet sunt făcute de un singur om. În urmă cu patru ani, Florin Mușin mai avea cinci colegi în atelier, iar fiecare îşi făcea partea lui de treabă.

„Eu şi croiesc, cos, lipesc, apoi le tălpuiesc încălţămintea pentru balet”, spune Florin Muşin.

Conducerea Teatrului de Operă din Constanţa se plânge de banii puţini pe care-i alocă anual Ministerul Culturii, mai exact 440 de mii de lei. Pentru a-şi plăti colaboratorii, directorul instituţiei trebuie să strângă anual din vânzarea biletelor 600 de mii de lei.

„Ministerul ne dă nu cât să nu murim, ci cât să murim lent. Ştiţi, trebuie să fim pedepsiţi pentru că încercăm să existăm. Rezistenţa se pedepseşte”, afirmă Daniela Vlădescu, directorul Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski".

Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovski" încheie anul 2014 cu 185 de spectacole în ţară şi peste hotare şi două premiere.