Proiect pentru legiferarea artei stradale, după amendarea unui artist

Data publicării:
arta stradala

După ce artistul Vasile Murșan, Murivale, a fost tras la răspundere pentru că a curățat o parcare și a pictat-o, ministrul Dezvoltării Regionale Vasile Dâncu a anunțat că lucrează la o lege care să reglementeze arta stradală și să îi protejeze pe artiști. Pentru elevii pasionaţi de artă stradală, pentru muzicienii care cântă pe trotuare, pentru Murivale şi pentru restul artiştilor pliaţi pe arta environmentală, proiectul lui Vasile Dâncu înseamnă dreptul la creaţie și mai ales legiferarea normalităţii culturale româneşti.

Parcarea pictată, motiv de sancțiune

Vasile Mureșan a trăit în orfelinat. A fost elevul maestrului Corneliu Baba. A pictat şi a expus pe străzile Parisului, la Monaco, în Bistriţa natală, Cluj şi Bucureşti. Are premii internaţionale în portofoliu şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici. A primit cronici pozitive în Huffington Post și Associated Press.

„Pe Murivale îl cunosc din adolescenţa mea, fiind asociat şi eu unui grup de poeţi. Murivale participa la cenacluri, era alături de artiştii din Bistriţa, apoi din Cluj. A devenit un artist intinerant”, a spus ministrul Vasile Dâncu despre artistul Murivale. 

De două decenii, pictorul Murivale crează într-un atelier amplasat într-o parcare publică de lângă kilometrul zero al României. În el se afla toată viaţa şi pasiunea sa.

Sătul de mizeria care-i înconjura atelierul, maestrul a strâns gunoaiele şi a văruit gardul parcării. A însufleţit apoi locul cu visuri şi cu idei, cu madone şi cu prunci, cu sfinţi, cu câini, cu păsări şi cu lauri. După trei săptămâni de muncă a închegat întregul pastel într-o poveste pe care a denumit-o „Atingerea inefabilului”

„Am făcut-o dintr-o necesitate. Pentru că aicea, în colţul ăsta, unde-i şi pictat aicea, a fost un om care şi-a trăit ultimele ore. Aici. A murit, astă iarnă, de frig!”, a povestit artistul.

Când şi-a încheiat capodopera, în loc de aprecieri, a primit mustrări: un echipaj al poliţiei comunitare din sectorul 3 i-a reproşat că a lucrat fără autorizaţie şi i-a transmis că va fi amendat.

Eu aştept amenda. Dacă mi se dă amenda, o să se ştie internaţional că am primit o amendă. Pentru că am înfrumuseţat. Dacă într-o ţară... Păi asta mi-au reproşat: cu ce drept am eu ca să fac această intervenţie la Kilometrul Zero, unde locuiesc. Bau-baul ăsta e suficient să-şi amărască sufletul. În Italia, tipul acesta de artă enviromentală îşi spune cuvântul în felul ăsta. La noi încă nu există o legislaţie care să încurajeze artistul vizual”, a explicat Vasile Mureșan.

Arta stradală, în afara legii

Episoade ca cel trăit de Murivale sunt multe. Legile nu reglemetează arta stradală, aşa că poliţiştii comunitari acţionează. În Cluj-Napoca au amendat recent un muzician al străzii, iar în parcul Herăstrău, din Bucuresti, agenţii au împiedicat derularea unui spectacol de samba.

Cultura pierde, oraşele pierd, cetăţenii pasionaţi de artă urbană pierd. Pe de altă parte poliţiştii sunt mandataţi să aplice legea, nu să stabilească ce este sau nu o operă de artă. Tocmai de aceea, vicepremierul Vasile Dâncu le transmite un mesaj simplu:

„Să nu acţioneze instinctiv şi imediat. Să constate acel lucru, să se ducă la Direcţia de Urbanism, să se ducă la Direcţia de Cultură a municipiului şi să întrebe înainte de a face!”, a spus vicepremierul Vasile Dâncu.

Murivale i-a filmat pe agenţii care i-au întocmit proces verbal şi a publicat imaginile pe Facebook. Chiar dacă poliţiştii au acţionat legal, prietenii reali şi virtuali ai maestrului Murivale au reacţionat.

Am aflat aberaţia că un artist care a igienizat un spaţiu şi i-a dat ... deja l-a transformat într-un spaţiu expresiv-artistic în mijlocul unui oraş plin de gunoaie, este amendat. Şi am vrut să văd cu ochii mei. Artiştii trebuie să intervină şi să dea formă oraşelor, aşa cum se întâmpla în spaţiul medieval”, a subliniat Vasile Dâncu.

Amenda a fost până la urmă un simplu avertisment. Pentru evitarea unor momente similare însă, dar mai ales pentru protejarea artiştilor stradali, statul român pregăteşte un proiect de lege.

„Vom face recomandări pentru Comisiile de Cultură, de exemplu, de la judeţe şi mai ales din zona oraşelor mari, pentru ca să ia în echipele de proiectare urbană... să ia artişti. O să prevedem posibilitatea de a încheia contracte cu finanţare publică pentru artişti. În parteneriate, de exemplu, între Uniunea Artiştilor Plastici şi municipalitate. Am foarte mulţi adepţi în Guvern pentru acest proiect”, a promis vicepremierul.

Cum poliţiştii locali nu sunt absolvenţi ai şcolilor de arte frumoase, proiectul ministerial pare o utopie. Totuşi, până la validarea şi implementarea unei legi care să protejeze arta stradală, oraşele ţării capătă culoare tocmai grație artiştilor. La Sibiu, pereţii şcolilor au fost pictaţi, iar în Arad, câţiva elevi, laolaltă cu profesorul de desen, au pictat pereţii ghenelor de gunoi.

„Dacă vrem schimbare în lume, trebuie să începem noi! Nu cred că ar oferi cineva bani ca să le pictăm platformele gospodăreşti din faţa blocului Mă gândesc aşa la vecinii mei... Nu cred că ar pune bani, mână de la mână, ca să fie ceva mai frumos în cartier. Până la urmă, lor nu le pasă”, a spus un român.

„Chestia asta am făcut-o şi pentru oraş, nu neapărat pentru noi. Am observat foarte mulţi oameni care chiar se bucură când văd”, a declarat un artist.

„Nu cred că revitalizarea oraşelor se poate realiza fără artişti. Pentru că spaţiile publice s-au golit. Spaţiile au devenit tot mai inexpresive. Din punctul acesta de vedere, artiştii şi comunicarea, spaţiul public s-a mutat oarecum în virtual şi oraşele au început să fie urâte şi să nu mai comunice nimic”, a explicat Vasile Dâncu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri