Sari la conținut

Reabilitarea, sinonimă cu distrugerea în cetatea Capidava

Reabilitările sunt sinonime cu distrugerea în cetatea Capidava, din judeţul Constanţa. O comisie a Ministerului Culturii a descoperit că lucrările, menite să consolideze edificiul antic, au făcut mai mult rău. În replică, autorităţile de la Constanţa spun că membrii acestei comisii nu au nicio autoritate în zonă.

Valentin Coman, documentarist turistic: „Am început să refacem o cetate şi am transformat-o într-un coteţ care nu poate fi introdusă pe lista UNESCO, pierdem o bijuterie a Dobrogei.”

După o vizită pe teren, membrii comisiei au constatat că monumentul istoric a fost grav afectat - culmea - din cauza lucrărilor de consolidarizare.

Ioan Opriş, responsabil ştiinţific "Limes": „Este o problemă legată de anumite tipuri de zidărie care trebuiau făcute într-un anumit fel şi nu în alt fel.”

Membrii Comisiei Naţionale susţin că cetatea Capidava şi-a pierdut autenticitatea. Cea mai mare problemă ar fi legată însă de micul port antic care a existat în apropierea cetăţii. Acesta era un cheu, unde acostau navele în antichitate. Specialiştii susţin însă că a fost înălţat exagerat de mult iar acum arată ca un zid de apărare.

Constatările despre care vorbeşte responsabilul ştiinţific al Comisiei îi uimesc pe reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa. Instituţia este cea care a autorizat lucrările.

Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa: „Unul dintre semnatarii comunicatului a avut documentaţia tehnico-economică şi a fost prezent pe şantier la fiecare etapă de execuţie a lucrărilor.”

Cetatea nu mai poate fi înscrisă în patrimoniul UNESCO în asemenea condiţii, spun cei de la minister. Nici nu s-a pus problema de aşa ceva, contracarează oficialii judeţeni.

Traian Cliante, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: „Există un comunicat al Comisiei Naţionale Limes, o comisie naţională care nu a participat la nimic din ce înseamnă avizarea lucrărilor de la Capidava.”

Proiectul e în valoare de 16 milioane de euro, fonduri europene. Din cauza problemelor pe care firma câştigătoare le-a avut cu legea, de zece luni nu s-a mai lucrat deloc acolo. Consiliul Judeţean va organiza acum o nouă licitaţie, pentru desemnarea altui constructor. În prezent, sunt gata două treimi din lucrări.