Renăscută din propriile ruine, cetatea medievală de la Rupea aduce profit peste aşteptări. 600 de turişti o vizitează zilnic

Data publicării:
rupea

O cetate medievală ajunsă o ruină a devenit o afacere profitabilă în doar câţiva ani. Se întâmplă la Rupea, unde autorităţile au investit 4,5 milioane de euro în renovarea edificiului. A meritat, mai ales că banii provin din fonduri europene: după redeschidere, numărul vizitatorilor a depăşit şi cele mai optimiste estimări, iar exemplul a fost deja preluat şi de alte primării.

Până de curând, Cetatea Rupea era o povară pentru primărie, în ciuda potenţialului turistic uriaş. Autorităţile au accesat însă fonduri europene pentru restaurare, iar edificiul a renăscut din propriile ruine. Pentru a reabilita cetatea, odată important centru comercial și meșteșugăresc, acum unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România, s-au investit 4,5 milioane de euro.

Iar dacă în urmă cu patru ani veneau aici cam 10-15 turişti pe zi, acum, după ce zidurile cetăţii au fost complet renovate, media turiştilor este de peste 600 pe zi. Estimarea din proiectul de renovare, de 5000 de turişti, a fost aşadar cu mult depăşită. De la redeschidere, au venit aici aproape 38.000 de turişti, relatează Adrian Călbează, administratorul cetăţii. Europeni, americani, dar şi japonezi.

Implicit, cetatea s-a transformat într-o sursă importantă de venit. În ultimul sezon, ea a adus 400.000 de lei la buget, arată Flavius Dumitrescu, primarul oraşului Rupea. Însă deocamdată fondurile se folosesc numai pentru cetate, mai spune edilul.

Si alţi primari au decis sa urmeze exemplul de la Rupea, chiar dacă n-au obţinut fonduri europene. Lucrările de la Cetatea Feldioara sunt în toi, iar renovarea zidurilor costă 15 milioane de lei. Lucrările de la Feldioara, cunoscută drept Cetatea Teutonilor, se vor finaliza în 2016, când ea va fi reintrodusă în circuitul turistic.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri