Sari la conținut
News Alert

Replică a statuetei Gânditorul, realizată de un sudor de la Cernavodă

Artistul a lucrat o lună şi jumătate la cele două statuete înalte de aproape un metru şi jumătate. A fost ajutat de un prieten, care s-a ocupat de partea de turnătorie. Împreună cu scheletul metalic, operele cântăresc peste o tonă.

„Reprezintă Cernavodă, Gânditorul şi perechea sa. Dar şi pe partea cealaltă, e şi mândria mea, ca om, că sunt făcute de mine. Numele meu e legat de ele”, spune Nicu Lungana, cel care a realizat lucrările.

„O lucrare dintr-asta mai micuţă e greu să o faci mare, că trebuie să o măreşti de nu ştiu câte ori. Stratul final al lucrării este un strat de vopsea. Am căutat să i se dea o nuanţă cât mai antică”, a mai spus artistul.

Momentan, cele două opere sunt păstrate într-o magazie a primăriei, dar în cel mai scurt timp ar putea fi amplasate în centrul oraşului.

„În proiectul nostru de dezvoltare a turismului au un loc central şi situarea lor în oraşul Cernavodă va fi hotărâtă de către opinia publică cernavodeană, la propunerile unui arhitect peisagist”, a declarat Gheorghe Hânsă, primarul oraşului Cernavodă.

Sudor ziua, artist după ce îşi termină tura la Centrala de la Cernavodă, bărbatul de 55 de ani are o întreagă colecţie de figurine realizate din... pile, cleşti şi foarfece.

Mulţi dintre localnici au auzit deja despre sudorul cu simţ artistic. Statuetele originale au fost descoperite în 1956, pe dealul Sofiei, chiar în Cernavodă, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Ele sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.