România, o prezenţă notabilă la Cannes. La cele 66 de ediţii s-au obţinut 15 premii

Data publicării:
gopo doi

Primul succes înregistrat de cinematografia românească la Cannes a fost premiul Palme d'Or pentru film de scurt-metraj, obţinut la ediţia din anul 1957 de pelicula "Scurtă Istorie", în regia lui Ion Popescu-Gopo. 

Acesta a fost urmat de Premiul pentru cea mai bună regie, câştigat în 1965 de Liviu Ciulei, pentru filmul "Pădurea Spânzuraţilor".

Cel mai mare succes înregistrat până acum rămâne trofeul Palme d'Or, obţinut la ediţia din anul 2007 de filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu.

Tot în 2007, România strălucea şi la secţiunea Un Certain Regard. Regizorul Cristian Nemescu a fost premiat post-mortem, pentru pelicula "California Dreamin' Nesfârşit", la un an după ce şi-a pierdut viaţa într-un tragic accident de circulaţie.

Acelaşi premiu a fost câştigat şi în anul 2005 de regizorul Cristi Puiu, cu pelicula "Moartea domnului Lăzărescu".

În 2009, regizorul Corneliu Porumboiu a primit premiul criticilor şi pe cel al juriului la secţiunea Un Certain Regard, pentru pelicula "Poliţist adjectiv". Corneliu Porumboiu a mai câştigat două premii în 2006, Camera d'Or şi Label Europa Cinemas, pentru filmul "A fost sau n-a fost?".

Tot o peliculă semnată Cristian Mungiu ne-a propulsat pe lista laureaţilor şi la ediţia de anul trecut. Regizorul a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu cu filmul „După dealuri", iar actrițele Cristina Flutur și Cosmina Stratan au împărțit distincția pentru cea mai bună actriță, pentru rolurile din aceeași peliculă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri