Sari la conținut

România riscă să piardă una dintre marile opere ale lui Brâncuşi

Ministerul Culturii, împuternicit de Guvern să negocieze pentru cumpărarea "Cuminiţeniei Pământului", nu a făcut până acum niciun demers. „Noi nu am primit nicio manifestare de interes din partea Mininisterului Culturii. Cel puţin, nu pe cale scrisă”, a spus Alexandru Bâldea, proprietar galerie de artă.

Cea mai mare casă de licitaţii din România abia aşteaptă să expire sâmbătă termenul pentru a scoate la vânzare sculptura lui Brâncuşi. Amatori sunt destui. Şi au oferit deja peste 20 de milioane de euro. „Putem în sfârşit trece la vânzare. Am strâns două oferte, iar ulterior au mai apărut încă patru oferte, nu din România”, a mai spus Alexandru Bâldea.

"Cuminţenia Pământului" a fost cumpărată în 1910 de bunicul actualului proprietar, direct de la Constantin Brâncuşi. Premierul susţine însă că opera a fost a statului român şi este revoltat pentru că acum trebuie să plătească 20 de milioane de euro pentru obiectul din patrimoniul cultural naţional. Singura operă a lui Brâncuşi a fost retrocedată, deşi statul era proprietar”, a spus premierul Victor Ponta.

„Ar fi fost normal ca domnia sa, care este şi jurist să verifice întâi dosarul. Lucrarea este în proprietatea proprietarilor, adică a mamei mele şi a verisoarei mele. Mă mir că un jurist poate să facă aşa ceva”, a spus Dinu Viloiu, co-proprietar "Cuminţenia Pământului". „Nu există niciun act de unde sa rezulte ca statul român a achiziţionat vreodată sculptura. Confuzia provine din faptul că în arhivele Muzeului Naţional de artă apare o menţiune că ar fi fost achiziţionată, dar nu există niciun contract de vanzare cumpărare”, a spus Bogdan Gabrovski, avocatul proprietarilor.

Reprezentanţii Ministerului Culturii nu au răspuns întrebărilor trimise de Digi24, care a vrut să afle dacă statul român va cumpăra sculptura lui Constantin Brâncuşi. Deocamdată, Cuminţenia Pământului este expusă la Muzeul Cotroceni, unde proprietarii au lăsat-o în custodie.