Sari la conținut

Scandalul de la Operă. Mesajul sopranei Angela Gheorghiu pentru ministrul Culturii

Foto: Facebook

„Sunt, pentru a nu știu câta oară în ultimele săptămani, stupefiată, întristată și revoltată de desfășurarea de forțe a celor care își doresc cu orice preț să pună mână pe Opera Națională, răstălmăcind adevărul și folosind cele mai josnice mijloace de a manipulă informații, opinii, presă, public. Indiferent unde m-am aflat în cariera mea, am fost veșnic alături de țara mea și am așteptat cu răbdare un moment în care să pot cânta la operă bucureșteană în aceleași condiții de excelență în care pot cânta pe marile scene ale lumii. Am crezut că acel moment se va apropia, în sfârșit, că Opera își va recăpăta demnitatea și că nu mai va avea la conducere oameni cercetați pentru nereguli grave și ilegalități, oameni care să-și bată joc cu seninătate de colegii mei. Nu pare să fie cazul. Ca soluție "de consens", despre care angajații și conducerea ONB au fost, însă, informați, și nu consultați, ministrul Vlad Alexandrescu și primul ministru Dacian Ciolos au găsit de cuviință să cedeze presiunilor domnului Kobborg și să-l renumească pe domnul George Călin la conducerea ONB,” a scris soprana pe Facebook.

De asemenea, Angela Gheorghiu a făcut publice și câteva fragmente din mesajul pe care l-a adresat ministrului Culturii."Vă asigur că nu despre domnul Soare este vorba. V-ați bătut joc și de el destul jucându-va cu datul și luatul de funcții. Pentru mine, principial vorbind, dacă era orice persoană profesionistă și curată putea să se numească și Popescu, îl susțineam oricum, în față sau în locul unor oameni dați afară pentru că au comis ilegalități. (...) Din păcate continuați dumneavoastră să le păstoriți în continuare cu bună știință. Mă dezic de un asemenea gest necumpătat, dacă mâine totuși vreți să îl faceți. Imaginea României ar fi mai bună dacă într-adevăr ați da în vileag aceste practici din Operă și ați spune că aici nu este admis să facem acest circ și că vrem să avem un teatru European pentru că avem cu cine! Trebuie să spuneți că dați șansa deopotrivă artiștilor de toate naționalitățile să fie angajați.

Ceea ce a făcut Alina Cojocaru în fața Operei este incalificabil! Să ceară balerinilor să demisioneze dacă și partenerul său, Johan Kobborg își va da demisia, doar pentru că acesta a fost lovit în orgoliul său pentru că se aflase că se erija în cineva ce nu este, adică director la balet?! Să ne concentrăm un pic, măcar. Acest gest este jenant din partea unei artiste. Vă lăsați influențat de un balerin, care vă pune condiții că va plecă dintr-o instituție unde a făcut ilegalități, dacă nu îl aduceți înapoi pe acela pe care l-ați destituit din funcția de director, tocmai pentru fraude??!! Ce poate înseamna acest gest al dumneavoastră pentru mine, de exemplu? (...) Nu voi reuși să fiu doar un spectator. Voi lupta pentru colegii mei de la ONB ce muncesc aici de o viață! Am vorbit și ne am auzit reciproc, dar așa cum v-am spus și în viu grai, nu pot fi de acord cu gafa pe care o pregătiți mâine, cu scuză că ONB este alcătuit din oameni care nu au idei europene sau deschise. (...) Artiștii sunt ființele cele mai deschise în spirit în toată lumea aceasta. Eu nu sunt de acord să vă bateți joc de artiștii din România. Nu ați dat șansa colegilor mei dirijori profesioniști și curați, dar vreți să redați încă o dată șansa unor oameni certați cu moralitatea, profesionalismul, demnitatea și legea. Doamne ajută!" 

Citiți și: Soluția ministrului Culturii. Unii angajați sunt tot nemulțumiți

VIDEO. Angela Gheorghiu, şicane la Operă. Soprana a ratat intrarea în scenă