Sculptor apreciat în străinătate, dar necunoscut în România

Data publicării:
sculptor marian sava

Este cunoscut ca sculptorul care face piatra să cânte. Criticii spun că operele lui sunt odă adusă vieţii. Doar în România, unde a fost marinar pe vremea comunismului, este aproape necunoscut. A plecat din ţară în 1985 şi de atunci trăieşte în Belgia unde a devenit unul dintre artiştii apreciaţi în lumea artei internaţionale. Şi încă ceva interesant despre personajul pe care îl vom cunoaşte acum: în lume există o singură sculptură dedicată Nadiei Comăneci: el a făcut-o.

Arta foloseşte doar sufletului. Nu are o utilitate în viaţa normală. E ceva spiritual. E pasiunea teribilă, eu încep în clipa asta să lucrez şi în 10-12 ore, tot acolo mă găsiţi”, povestește Marian Savu, sculptor român stabilit în Belgia, relatează Digi24.

L-am găsit pe Marian Sava într-o casă situată pe una dintre cele mai vechi artere rutiere din Bruxelles. Aici, la peste 2.000 de kilometri depărtare de acasă este bucata lui de România. S-a înconjurat cu zeci de sculpturi pe care le-a făcut cu gândul la locul în care s-a născut.

Sculptura care se numeşte Ciocârlia reprezintă naiul românesc. O ştim cu toţii ce reprezintă această minunată creaţie pe care folclorul, teritoriul şi persoanele care au trăit în România, ne-au lăsat-o”, spune Marian Sava- sculptor .

Şi versurile lui Mihai Eminescu au prins formă sub dalta însufleţită a lui Marian Sava.

Tot aşa, din imaginea lui Eminescu e aceasta, care se numeşte Vag şi versul este următorul: „Toate-s val, ca valul trece” şi atunci eu am făcut un cuplu de îndragostiti care ies din apă, asta vreau eu să reprezint prin marmura asta spartă. Vedeţi cei doi îndrăgostiţi care sunt în acest act plăcut omenesc care este dragostea”, spune Marian Sava, sculptor.

Muză i-a fost şi Nadia Comăneci, gimnasta de 10 curat, căreia i-a dedicat sculptura „Zeiţa de la Montreal”.

Cel din mâna căruia ies asemenea opere de artă a fost ani la rând marinar. Credea însă cu tărie că menirea sa e alta. Îşi dorea să sculpteze. În România comunistă în care trăia atunci, ştia că partidul unic controla inclusiv artele. Aşa că a plecat din ţară. Avea 35 de ani şi se stabilea în Belgia. La 40 de ani începea Academia Regală de Arte Frumoase de la Bruxelles şi lucra ca recepţioner ca să îşi ducă zilele.

„Am început sculptura în primul rând ca un mic copil, la o vârstă fragedă. Foarte fragedă. La vreo patru ani. Şi ani şi ani de zile am urmat drumul asta, pentru unii de neînţeles”, afirmă Marian Sava, sculptor.

A avut zeci de expoziţii în Belgia, Franţa, Luxemburg, Italia, Grecia, Turcia, până şi în Liban, dar niciodată acasă în România.

Am încercat şi cu toate că aş dori să expun în România nu s-au ivit momentele prielnice pentru a realiza. Au fost mai multe evenimente care ne-au îndepărtat cel puţin fizic”, spune Marian Sava, sculptor român, stabilit în Belgia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri