SERGIU NICOLAESCU A ÎNCETAT DIN VIAŢĂ. Interviul acordat de regizor, în 23 mai 2012, pentru emisiunea „Ca-n filme”

Data publicării:
3 2001nicolaescuinterviu-41786-1

Regizorul avea 82 de ani.

Sergiu Nicolaescu, în vârstă de 82 de ani,a fost operatde peritonită la 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitală, „în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute", intervenţia chirurgicală decurgând fără incidente, a anunţat unitatea sanitară.

Diaconu: Aşa se întâmplă în viaţă, bate un gong

Mircea Diaconu a declarat la Digi24 că a vorbit în urmă cu 10 zile cu Sergiu Nicolaescu şi că acesta era plin de proiecte.

„Să ţinem minte că a lăsat o urmă unică în viaţă, filmele lui vor merge în continuare şi o să vorbim mulţi ani despre ele”, a spus Diaconu.

Arşinel: Era un neastâmpărat, şi-a dorit permanent să realizeze ceva

Este o veste extrem de tristă, a spus Alexandru Arşinel. Acesta a adăugat că îşi aminteşte verile petrecute la 2 mai, când se întâlnea cu Sergiu Nicolaescu pe plajă şi stăteau de vorbă.

"Era o fire sportivă, tot timpul în mişcare, un om deosebit.Nu am lucrat în filme cu el, dar am avut relaţii amicale. Rolul comisarului mi s-a părut că l-a prins extraordinar, apariţiile sale au fost de o foarte bună calitate", a adăugat Arşinel.

Acesta a spus că la ultimele întrevederi, Sergiu Nicolaescu era destul de slăbit şi marcat de trecerea anilor.

La aniversarea de 80 de ani, Sergiu Nicolaescu a fost onorat de foarte multe personalităţi, o lume specială, aleasă, care l-a sărbătorit cu tot dragul, a povestit Arşinel.

Mihai Niculescu, actor și regizor: A fost cel mai mare regizor român de film

„O veste îngrozitor de tristă, nu m-am așteptat. Sergiu a fost cel mai mare regizor român de film, un mare patriot, și dacă vreți să vedeți istoria țării pe film o vedeți la el, începând cu Dacii și terminând cu Carol I, refele Mihai, cu monarhia”, a spus Mihai Niculescu.

„Are o filmografie pe care puțini regizori din lume o au, peste 60 de filme. Un om care a muncit toată viața pentru film, care a iubit actorii, toți cei care au lucrat cu el s-au simțit înălțați. Dumnezeu să îl odihnească, sunt profund zguduit, nu mă așteptam, pentru că Sergiu era un mare luptător”

„Am o amintire luminoasă pentru acest om”, a subliniat el.

Ion Besoiu: Rămânem tot mai puțini

„Sunt marcat de dispariția lui Sergiu. Rămânem tot mai puțini. Era o personalitate covârșitoare”, a subliniat el.

Florina Cercel: Acreat chipuri nemuritoare

„Pentru noi, breasla înseamnă respect reciproc, încredere, nu neapărat să lucrăm împreună. Din acest punct de vedere, ela fost punctul de sprijin în cinematografia românească pentru multe generaţii. Sergiu a lucrat şi a descoperit şi a creat chipuri la fel de nemuritoare aşa cum îi aduna şi făcea distribuţiile în film. A lăsat un pilon cinematografic destul de puternic”, a declarat Florina Cercel.

„A murit un mare regizor, pentru mulţi actori a fost omul care a înţeles ce înseamnă muncă, a fost atât de serios şi sever, este o mare pierdere. Cuvintele în plus sunt inutile”, a spus Tamara Buciuceanu Botez.

Mircea Albulescu: Este un învingător

„A fost un om care a luptat pentru ideea de român și românism. Ne cunoaștem de la primul lui film de lungmetraj, Dacii. Este un învingător, spun la prezent, Chiar dacă nu mai este în viață, opera lui reprezintă adevărata lui viață”, a declarat Albulescu.

„Mă gândesc cu mare drag, i-am scris când s-a internat Luptă, vei învinge. Trupul lui nu a învins, dar mintea, idealul lui a învins și va învinge”, a adăugat el.

„Sunt enorm de multe amintiri, este un om extraordinar, pe care îl voi purta în suflet și sufletul meu va ajunge lângă al lui, vom depăna o eternitate amintirile noastre”, a subliniat Albulescu.

Papaiani:Ca om, cred că era nefericit

Sebastian Papaiani a vorbit despre Sergiu Nicolaescu ca despre un regizor care era capabil să facă o distribuţie bună, galant, intransigent.

„Era câine când era vorba de scenele tari, trebuia să ştii să stai în faţa lui, dar îţi cerea mult prin atitudinea lui. Cu el nu te plictiseai, în pauză vorba foarte mult şi învăţai foarte mult de la dânsul. Am jucat cu bucurie cu el, era un regizor foarte galant în ceea ce priveşte banii pe care îi oferea actorilor. Pentru roluri mici, dacă era actorul mare, îi dădea bani mulţi”, a spus Papaiani.

„Avea o imaginaţie extraordinară, niciodată nu l-am auzit să spună o glumă, ci numai amintiri din viaţa lui. L-am plăcut pe Sergiu chiar şi atunci când era politician”, a adăugat Sebastian Papaiani.

„Ca om, cred că era nefericit. Nu a avut niciodată, natura nu i-a dat şi lui dreptul la o familie. Cred că asta era semnul de întrebare înainte de a adormi înainte de a adormi. Asta cred eu”, a mai spus actorul.

Răzvan Theodorescu: Cinematografia își pierde părintele

„Lasă în urmă o operă bine construită de acest bărbat admirabil, care a înfruntat toate cele ale vieții, o operă de cineast, la care ne referim toți, în fața căreia trebuie să se plece și cei care nu l-au iubit pe Sergiu, pentru că el a avut și adversari, dar toți trebuie să recunoască că acest personaj de film și viață a lăsat urma sa asupra a câtorva generații”, a declaratRăzvan Theodorescu, fost ministru al culturii.

„L-am cunoscut și înainte de 1989, când am constatat cavalerismul și curajul său, foarte bine după 1989, când am colaborat în zona cinematografiei când eram ministru. Am apreciat lupta sa pentru meserie. Mi-a rămas întipărit în minte un cuvânt al lui acum un an și o lună, la desăpărțirea de Mihnea Gheorghiu. Când a vorbit, i-a spus La revedere Mihnea, pe curând. Atunci m-am gîndit că acel curând va veni, Sergiu era tot mai slăbit”, a adăugat el.

„Sunt convins că va aărea cineva tânăr, care într-o formă modernă va relua tradiția filmului istoric”, a spus Răzvan Theodorescu.

„Cinematografia pierde pe părintele ei, a făcut lucruri absolut admirabile. Pierd un mare prieten și noi toți pierdem un om care știa să strângă mâna cu bărbăție”, a subliniat Theodorescu.

Peste 50 de lungmetraje

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), „Cu mâinile curate" (1972), „Osânda" (1976), „Ultima noapte de dragoste", „Nea Mărin miliardar" (1979), „Ciuleandra" (1985), „Mircea" (1989), „Coroana de foc" (1990), „Triunghiul morţii" (1999), „Orient Express" (2004), „15" (2005), „Supravieţuitorul" (2008).

Dacă filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.

Printre cele mai recente filme ale sale se numără „Ultimul corupt", lansat la începutul acestui an şi care este o continuare a lungmetrajului „Poker" (2010).

Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură. El s-a numărat, totodată, printre cei care au luat parte la Revoluţia din 1989.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri