Spectacolele de la Teatrul Odeon, în pericol. Reacția Primăriei Capitalei

Data publicării:
teatrul odeon
Teatrul Odeon

Spectacole de la Teatrul Odeon ar putea fi suspendate, atrag atenţia actorii şi directorul instituţiei. Şi asta pentru că teatrul a pierdut atelierele unde se făceau decorurile şi a costumele. Consilierii de la Primăria Capitalei au decis ca atelierele de pe Calea Giuleşti să revină insituţiei care are sediul acolo, adică Opera Comică pentru Copii. Primăria Capitalei a precizat că va oferi Teatrului Odeon un alt spaţiu pentru depozitarea decorurilor şi a atelierelor, iar până atunci teatrul va putea rămâne în spaţiul din Calea Giuleşti.

Spaţiile pe care Teatrul Odeon le are în Calea Giuleşti nr.16, unde funcţionează atelierele de croitorie, de tâmplărie, sudură, magaziile, unde sunt depozitate sute de costume dar şi decoruri, a fost pierdut, prin hotărâre de Consiliu General, în favoarea Operei Comice pentru Copii. Directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, crede că „teatrului i se taie astfel posibilitatea să funcţioneze normal, iar modalitatea este lipsită de onestitate, de scrupule şi nociv pentru instituţie”.

Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a explicat într-o conferinţă de presă cum s-a ajuns la „imposibilitatea de a mai produce spectacole, pentru că asta se va întâmpla dacă vom pierde acest spaţiu de 3.000 de mp”.

Teatrul Odeon era Teatrul Giuleşti. Directoarea din anii '70, doamna Deleanu a obţinut şi administrarea acestui spaţiu, Sala Majestic, fosta Sală Comedia, după ce a plecat Teatrul Naţional. Teatrul Odeon are în administrare două spaţii. La un moment dat, spaţiul din Giuleşti a fost închiriat de Media Pro şi împărţirea care s-a făcut la acea epocă a fost că toate atelierele cu magaziile şi care pot fi separate de scenă să rămână în gestiunea Teatrului Odeon. Aşa a fost până acum 9 ani când Primăria a hotărât să acorde spaţiul lăsat liber după plecarea studiourilor Media Pro - Operei Comice pentru Copii”, a explicat Dorina Lazăr, directorul general al Teatrului Odeon.

Spaţiul alocat Operei Comice pentru Copii era „de la linia de tramvai până în fundul scenei”, iar magaziile şi atelierele erau ale Teatrului Odeon.

Este o mare diferenţă între ce a hotărât acum opt ani CGMB şi hârtia semnată de viceprimar prin care să dea tot Teatrul Giuleşti către Teatrul Odeon. Eu încerc de opt ani de zile să revină asupra acestei hotărâri şi să lase Teatrului Odeon şi magaziile şi atelierele. Nu se poate. N-am putut să schimb această hotărâre”, a mărturisit Dorina Lazăr.

Teatrul Odeon deţine în spaţiul din Calea Giuleşti atelierele de sudură, tâmplărie, tapiţerie, croitorie bărbaţi, croitorie femei. „Nu se poate face mutarea în 30 de zile. Eu cred că durează un an de zile mutarea şi relocarea împreună cu dotările necesare”, a subliniat Dorina Lazăr.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei a anunțat că va oferi Teatrului Odeon un alt spaţiu pentru depozitarea decorurilor şi a atelierelor, până atunci teatrul putând rămâne în spaţiul din Calea Giuleşti, într-un spaţiu delimitat. Municipalitatea arată că teatrul nu va fi obligat să părăsească imobilul în 30 de zile, ci doar „să opereze în evidenţele financiar-contabile această modificare”.

Potrivit municipalităţii, Teatrul Odeon şi Opera Comică pentru Copii au administrat, din anul 2009, printr-o Hotărâre de Consiliu, imobilul din Calea Giuleşti.

În nenumărate rânduri, prin adrese înaintate Primăriei Bucureşti, atât conducerea Teatrului Odeon, cât şi a Operei Comice pentru Copii au susţinut că întârzierea definitivării procesului de predare-primire a părţii de imobil pe care fiecare dintre cele două instituţii urmau să o administreze se datorează unor erori materiale din HGMB nr. 216/2009 privind transmiterea din administrarea Teatrului Odeon în administrarea Operei Comice pentru Copii a unor corpuri din imobilul situat în Calea Giuleşti nr. 16, sector 6”, arată reprezentanţii Primăriei Capitalei, într-un comunicat de presă.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri