Sari la conținut

Subscripția pentru Cumințenia Pământului nu se prelungește

Guvernul nu mai așteaptă donații pentru Cumințenia Pământului. Va plăti toți banii de la buget, iar subscripția nu va fi prelungită.

Cumintenia pamantului in muzeul BNR_INQUAM_Octav_Ganea (1)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Din donații s-au strâns puțin peste un milion de euro, din cele 6 milioane de euro pe care autoritățile sperau să le primească de la români.

Un recent proiect de ordonanță de urgență prevedea prelungirea campaniei de donații cu încă trei ani, până în octombrie 2019. Proiectul de ordonanță, venit de la Ministerul Culturii, nu a fost însă aprobat de Guvern.

Prețul de achiziție al operei lui Brâncuși este 11 milioane de euro. Cinci milioane de euro este suma pe care statul a anunțat inițial că o va plăti, iar pentru restul banilor a fost lansată subscripția publică. 

Având în vedere că din donații s-au strâns doar 1,2 milioane de euro, Guvernul urmează acum să plătească aproape 10 milioane de euro pentru ca opera de artă să intre în posesia statului român.

Pe de altă parte, ordonanța de urgență adoptată astăzi de Executiv prevede înființarea unui fond pentru achiziția de opere de artă.

Fondul Brâncuși va fi finanțat prin donații, sponsorizări și de la bugetul de stat și va fi folosit pentru cumpărarea unor opere de artă contemporană și opere de patrimoniu.

Fondul Brâncuși va fi gestionat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.