Târgul European al Cetăţilor. Castelul Sárospatak din Ungaria, o perlă a renascentismului

Data publicării:
sarospatak iarna

România are ocazia să arate lumii întregi cât de frumoase sunt castelele ei: Hunedoara va organiza primul Târg European al Cetăţilor, un eveniment care îşi propune să atragă mii de turişti din toată lumea. Castelul Corvinilor va fi gazdă, iar alte castele din ţară şi din Ungaria sau Spania şi-au anunţat deja participarea. Până anul viitor, când va avea loc târgul, Digi24 vă prezintă cetăţile care îşi vor dezvălui frumuseţea şi secretele în faţa pasionaţilor de istorie, artă şi cultură.

FOTOGALERIE: Facebook.com/Magyar Nemzeti Muzeum

Regiunea Tokai, din Ungaria, este cunoscută pentru podgoriile sale şi pentru vinul produs acolo. Ea adăposteşte însă şi un castel medieval, căruia îi trec pragul anual sute de mii de turişti. Cetatea a fost reşedinţa Principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi. Şi, chiar dacă a fost ridicat în anii 1500, castelul arată impecabil şi astăzi.

Complexul Medieval de la Sárospatak, situat în apropierea graniţei cu Slovacia, este considerat de maghiari unul din cele mai importante vestigii renascentiste din ţară. Edificiul a fost ridicat între anii 1534 şi 1537 şi a găzduit multă vreme familia Rákóczi. În 1945, complexul a fost naţionalizat.

Începând din anii 60, cetatea a fost supusă unor lucrări de reabilitare aproape în fiecare deceniu. Prin dezvoltare continuă, dar şi renovările anuale, am reuşit ca Sárospatak să devină o perlă a arhitecturii renascentiste din Ungaria”, spune pentru Digi24 Edit Tamás, directorul muzeului.

Recent, în curtea cetății a fost expus atelierul medieval în care se făceau tunurile în epoca principelui Gheorghe Rákóczi. Etapele muncii sunt prezentate cu ajutorul unor figuri din ceară.

Cetatea este vizitată anual de sute de mii de turişti. Intrarea costă între 500 şi 1900 de forinţi (7,3 lei – 26,7 lei), în funcţie de traseul pe care decid turiştii să îl urmeze, iar informaţiile sunt disponibile în mai multe limbi.

 


Din aceeaşi campanie:

Castelul Corvinilor, neclintit de şapte secole

Cetatea Făgăraş, închisoare şi adăpost

La Mota, fortăreaţa pusă acum 1000 de ani în calea maurilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri