Târgul European al Cetăţilor. La Mota, fortăreaţa pusă acum 1000 de ani în calea maurilor

Data publicării:
mota

România are ocazia să arate lumii întregi cât de frumoase sunt castelele ei: Hunedoara va organiza primul Târg European al Cetăţilor, un eveniment care îşi propune să atragă mii de turişti din toată lumea. Castelul Corvinilor va fi gazdă, iar alte castele din ţară şi din Ungaria sau Spania şi-au anunţat deja participarea. Până anul viitor, când va avea loc târgul, Digi24 vă prezintă cetăţile care îşi vor dezvălui frumuseţea şi secretele în faţa pasionaţilor de istorie, artă şi cultură.

FOTO: Facebook.com/Castillo de la Mota

Pe vremuri, Spania avea zece mii de castele, multe dintre ele cu poveşti ce ar fi putut inspira sute de romane cu prinţi şi prinţese. Azi au mai rămas în picioare cam un sfert, un număr impresionant comparativ cu alte ţări, dar mic pentru istoria Spaniei. Unul dintre cele mai cunoscute şi vizitate castele este La Mota, sau Castelul din deal.

Aflată în oraşul Medina del Campo, fortăreaţa medievală La Mota se ridică din mijlocul câmpiei castiliene. La începutul anilor 1000, când a fost ridicată, cetatea trebuia să stăvilească invazia maurilor. De-a lungul secolelor, construcţia a trecut din stăpânirea creştinilor în cea a islamiştilor şi invers. Aşa se face că amestecul arhitectonic este extrem de eclectic - de la capele în stil roman, la decoraţiuni orientale.

Castelul La Mota nu impresionează neapărat prin dimensiunile sale. Dar este unul din cele două castele - din sutele existente în Spania - construit în întregime din cărămidă, restul fiind construite din piatră. La 1443 s-a instituit chiar şi o taxă locală pentru repararea lui.


De-a lungul a sute de ani a fost reşedinţă, şcoală, fortăreaţă, dar şi închisoare. Din temniţă a evadat celebrul cardinal Cesare Borgia, singurul despre care se ştie că a reuşit asta, coborând pe o frânghie din turnul înalt de 40 de metri al fortăreţei.

În zilele noastre, istoria castelului nu mai scrie pagini cu mauri, conchistadori sau prinţese. El rămâne însă un reper de bifat pe harta turistică a Spaniei, dar şi un loc bun de studiu pentru istorici şi arhitecţi.

Din aceeaşi campanie:

Cetatea Făgăraş, închisoare şi adăpost

Castelul Sárospatak din Ungaria, o perlă a renascentismului

Castelul Corvinilor, neclintit de şapte secole

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri