Teatrul Național a primit o față nouă

Data publicării:
7134189-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Primul Teatru Naţional din Bucureşti a fost pe Podul Mogoşoaiei, actuala Calea Victoriei. Doar intrarea în hotelul de lângă Palatul Telefoanelor mai aminteşte de clădirea barocă, inaugurată pe 31 decembrie 1852 şi distrusă în bombardamentele din 1944. După război, teatrul „s-a mutat” vizavi de Universitate.

Romeo Belea, arhitectul Teatrului Naţional: Era o zonă foarte pitorească. De la facultate tot traversam, pentru că aici unde e acum Intercontinentalul era un restaurant de zahana.

Teatrul a fost inaugurat în decembrie 1973. Cum nu a fost pe placul lui Ceauşescu, după incendiul din 1978, a fost reconstruit într-o formă arhitecturală clasică.

Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional: Acoperirea întregului teatru cu o faţadă de tip coreean, în greutate de 1.500 de tone, care se sprijinea 70% pe parcarea subterană de la Intercontinental.

După Revoluţie, multe voci au cerut revenirea la forma iniţială. Şi ideea a prins contur în 2002: un studiu seismic a demonstrat că structura de rezistenţă a fost slăbită de „carcasa” adăugată de Ceauşescu. Proiectul îi este încredinţat tot lui Romeo Belea.

Romeo Belea, arhitectul Teatrului Naţional: Ăsta a fost visul meu întotdeauna, să îl refac cum a fost.

Lucrările au durat mai bine de patru ani şi au costat peste 60 de milioane de euro. Sala Mare va fi inaugurată pe 18 aprilie.

Ilinca Tomoroveanu: Noua sală mare înseamnă într-adevăr o sălă de teatru, cu loji, cu catifele...

Dan Puric: E un moment de istorie pentru că s-a renovat, s-a făcut. Îmi place că s-a făcut așa, în dimensiuni totuși clasice.

Dan Puric este regizor şi actor în prima piesă ce se va juca în noua sală mare, „Înşir-te mărgărite”. În plus, actorii vor lua de acum înainte și cursuri de muzică: Teatrul Național va monta musicaluri.

Dan Ardelean, dirijor: Un actor care nu va avea un training muzical în viitor va fi un actor infirm, un actor care va fi văduvit de foarte multe roluri care sunt îndrăgite și care se vor juca în mod sigur și în România.

Armand Calotă, actor: Este ca un întreg pentru un actor. Un actor profesionist trebuie să cânte, să danseze.

Toată săptămâna viitoare, până la premiera de sâmbătă, Digi24 vă va prezenta zilnic istoria, prezentul şi viitorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri