Testamentul lui Avram Iancu a fost donat statului

Data publicării:
testament avram iancu

Toţi cei care vor ajunge la Biblioteca Cluj Napoca pot citi, de acum încolo, testamentul lui Avram Iancu. În documentul scris pe 20 Decembrie 1850, revoluţionarul paşoptist şi-a lăsat toată averea în folosul națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drept. Urmând crezul marelui om politic, membrii familiei Raţiu au decis să doneze documentul instituţiei de cultură fără niciun fel de pretenţii.

Documentul inestimabil a fost predat bibliotecii de către familia Rațiu. Indrei Rațiu, fiul Ioan Rațiu a declarat: "Nu cunosc valoarea financiară. Valoarea simbolică, morală, istorică, emoțională mi se pare mult mai importantă."

Testamentul a fost înmânat chiar de către Avram Iancu părintelui Basiliu Rațiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj. Documentul a fost transmis din generație în generație până a ajuns în posesia lui Ion Rațiu.

Mihai Bănică, prieten al familiei Rațiu confirmă : "Dorinţa domnului Raţiu era clară. Testamentul să fie ori la Cluj, ori la Turda!"

Starea documentului este bună, aşa că în curând poate fi studiat și de vizitatori. Directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Doru Radosav, se angajează că va păstra testamentul în condiţii bune: "el va fi păstrat în sala cea mai reprezentativă și cea mai frumoasă de la noi, se numește Sala Colecțiilor Speciale. În condiții de securitate spunem noi rezonabile, în condiţii de microclimat rezonabile".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri