26 de ani de viaţă, 14 ani de tradiţie

Data publicării:
cosmina adam

O tânără de 26 de ani din judeţul Vaslui şi-a propus să creeze o legătură puternică între entuziasmul tinereţii şi autenticitatea folclorului românesc. Şi îi iese de minune. De 14 ani cântă muzică populară şi îmbină perfect modernul cu tradiţionalul. Păstrează cu sfinţenie portul popular, iar energia şi învăţăturile şi le culege de la bunicii din satul natal.

Cosmina Adam s-a născut în comuna Soleşti, judeţul Vaslui. De mică i-a plăcut să cânte. Iniţial, melodiile aflate atunci în vogă, însă, la 12 ani, la îndemnul părinţilor, a început să cânte muzică populară şi de atunci nu s-a mai lăsat!

Cosmina Adam: „Eu am crescut în acest mediu de mică pentru că mama mea este cadru didactic şi am văzut, practic, în familie folclorul şi tradiţia. Şi asta îmi doresc şi eu să duc mai departe. Îmi doresc din tot sufletul ca oamenii să mă asculte, să mă iubească şi să îmi asculte cântecele”.

Cosmina a studiat la Liceul „Octav Băncilă" din Iaşi, a urmat Conservatorul, iar anul trecut a absolvit şi masteratul. Anul trecut s-a mutat în Bucureşti unde predă muzică. Sărbătorile au găsit-o acasă, lângă cei dragi.

Cosmina Adam: „E cel mai frumos sentiment atunci când vii acasă şi eşti în sânul familiei şi eşti înconjurat de bunici, de rude şi ne strângem toţi laolaltă”.

Acasă, Cosmina îşi încarcă bateriile, dar pleacă şi cu tolba plină cu cântece vechi învăţate de la bunicii din Ansamblul „Soleştenii" şi haine tradiţionale făcute de femeile pricepute din satul natal.

Cosmina Adam: „De fiecare dată când vin aici, se strânge întreg ansamblul, mereu le întreb pe bunici ce aţi mai scos, ce piese mai ştiţi, să îmi spuneţi şi mie pentru că îmi place să aflu ceea ce era acum o sută de ani”.

Despre tradiţie, Cosmina vorbeşte cu un mare zâmbet pe buze. A îmbrăţişat arta populară şi nici gând să îi dea drumul. Părinţii ei sunt cel mai bun exemplu.

Cosmina Adam: „Duc mai departe, oriunde m-aş afla, probabil chiar şi în afara ţării pentru că asta este mândria noastră, a românilor. Şi e cel mai frumos lucru pe care noi, românii, îl putem arăta celorlalţi”.

Costel Adam - tatăl Cosminei: „A îndrăgit şi ea această artă a cântecului popular de mică şi noi, în prezent, o susţinem din tot sufletul nostru pentru că merită să reprezinte judeţul Vaslui aşa cum trebuie la nivel naţional”.

Daniela Adam - mama Cosminei: „Un popor fără tradiţii şi obiceiuri nu poate să dăinuie în timp fiindcă este cartea de identitate a poporului nostru şi a zonei noastre, a Moldovei”.

Cosmina lucrează deja la cel de-al doilea său album cu orchestra Ciprian Porumbescu din Suceava.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri