Sari la conținut

TIFF, ziua a patra. Maria Tănase și cursuri pentru cinefili

Vremea s-a îmbunătățit așa că, pentru prima dată de la începutul festivalului, au loc proiecții în aer liber la TIFF.

Alături de zecile de filme care au rulat astăzi în cinematografele din Cluj, cinefilii au putut vedea şi un spectacol care îmbină cinematografia cu muzică. Alexander Bălănescu, violonist şi compozitor, a susţinut în această seară un concert inspirat de melodiile Mariei Tănase. În timpul concertului, pe fundal au fost proiectate imagini de arhivă din istoria României, un spectacol vizual semnat de renumitul artist şi coregraf Klaus Obermaier

Tot azi s-a desfășurat un atelier susţinut de unul dintre vicepreşedinţii Academiei Europene de Film, Nik Powell. Acesta este membru în Academia Britanică de Film şi Televiziune, iar în anii 70 a înfiinţat celebra casă de discuri Virgin Records.  

Cea de-a treia seară a Festivalului de Film Transilvania s-a încheiat cu un concert de jazz susţinut de Teodora Enache.

Un public frumos, Clujul este un public frumos de fiecare dat și mai ales Festivalul TIFF are un public special”, a declarat Teodora Enache.

Organizatorii festivalului au venit şi cu o surpriză pentru copii, de ziua lor.

„Viaţă de câine'' a fost primul film proiectat. Pelicula îl are în rol principal pe Charlie Chaplin şi a fost regizată chiar de acesta în 1918. „Big Business”, a doua peliculă mută, acompaniată la pian, a fost regizată în 1929 și îi are în rolurile principale pe Stan şi Bran, vânzători de pomi de Crăciun în California.

Tony Berchmans, venit tocmai din Brazilia, a fost vedeta zilei la TIFF. Compozitorul și pianistul recreează atmosfera de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică.

„Să cânți în filmele lui Charlie Chaplin este extraordinar. Un singur film trezește o mulțime de sentimente, încep de exemplu cu o scenă foarte amuzantă apoi brusc trec la o scenă foarte dramatică și deodată la una romantică”, afirmă Tony Berchmans.

Până pe 8 iunie, spectatorii din Cluj-Napoca au ce vedea: peste 200 de filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, dezbateri şi petreceri. Apoi TIFF se mută la Bucureşti, unde cele mai bune filme vor putea fi vizionate între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu va avea loc între 25 și 29 iunie.