Sari la conținut

Timiș | Un castel vechi de două secole zace în ruină

Vechi de peste două secole, castelul de la Banloc din județul Timiș, pe vremuri reședința reginei Elisabeta a Greciei, zace în ruină. Vandalizat pe timpul comuniștilor, rămas fără tâmplărie, parchet sau tencuială, castelul aparține acum Mitropoliei Banatului, care l-a primit gratuit de la Primărie.

Povestea castelului de la Banloc începe la finalul secolului al XVIII-lea când a fost construit, ca reședință a unui conte din Banat. În perioada interbelică, a fost cumpărat de către sora lui Carol al II-lea, mătușa regelui Mihai, regina Elisabeta a Greciei. Odată cu noua stăpână, castelul a prins viață. A fost perioada în care impozanta clădire a fost decorată în stil european, cu candelabre și mobilier luxos. Frumosul conac a fost însă devastat, după venirea comuniştilor.

„În timp au dispărut, văd că au început să fure din nou pe acolo. Din șosea se vede că au dispărut geamurile. Mulți și-ar dori să aibă un asemenea patrimoniu, dar păcat că nu e îngrijit,” spune un localnic.

Castelul și terenul de 9 hectare ce-l împrejmuieşte au fost concesionate Mitropoliei Banatului.

„Sfârșitul anului 2008, începutul anului 2009, a fost predat Mitropoliei Banatului împreună cu terenul aferent castelului. De atunci până în prezent lucrări de consolidare nu s-a făcut nimic, totuşi ei spun că vor să restaureze, să facă,” precizează Florin Jurchița, viceprimarul comunei Banloc.

Până în acest moment reprezentanții Mitropoliei nu au oferit un punct de vedre cu privire la situația castelului de la Banloc.

Și localnicii deplâng soarta castelului care pe vremuri era mândria comunei. Din vechile saloane elegante în care-şi întâmpina oaspeţii regina Elisabeta au mai rămas doar cărămizile.

Acum îl are Parohia Timișoara în Timișoara, l-a avut primăria, primăria a mai făcut ceva, dar parohia nu face nimic,” spun un localnic.

Autoritățile locale susțin că ultimele reparații majore la castel s-au făcut înainte de anul 2000. S-a consolidat, atunci, structura de rezistenţă a imobilului însă acesta nu a fost niciodată restaurat în totalitate.