Sari la conținut

Traian Băsescu l-a decorat post-mortem pe Szobi Cseh

 

Foto: MediafaxFoto

Preşedintele a semnat, vineri, decretul de decorare post-mortem a cascadorului Szobi Cseh, decedat în noaptea de joi spre vineri.

„În semn de înaltă apreciere pentru talentul şi profesionalismul dovedite de-a lungul carierei sale din cinematografie, teatru şi televiziune, pentru dăruirea şi abnegaţia cu care a luptat pentru combaterea unor fenomene sociale negative prin metode noi bazate pe arta spectacolului şi pe sport, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit post-mortem Ordinul Naţional Steaua României - în grad de Cavaler maestrului Cseh I. Szabolcs-Imre (Szoby Cseh)”, informează Administraţia Prezidenţială.

Decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui.

Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.

El a decedat după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale, hepatice, cardiace şi pulmonare severe, acesta nerăspunzând la tratamentul intensiv aplicat, potrivit Mediafax.

Cseh a fost diagnosticat, în iulie 2012, cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză şi boală renală. A primit tratament citostatic şi radioterapie, având atunci o evoluţie a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.

Szobi Cseh a fost cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la "Amen" de Costa -Gavras.

Promotorul şcolii de cascadorie din România, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii.

Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România, fiind ales preşedinte al acesteia.