Sari la conținut

Tranzacție spectaculoasă în Polonia. Statul cumpără o colecție de artă evaluată la 2 miliarde de euro

Ministerul Culturii din Polonia a decis să cumpere o colecţie privată de artă estimată la 2 miliarde de euro, din care face parte lucrarea „Dama cu hermină” a lui Leonardo da Vinci, relatează agențiile de presă. Este o tranzacție spectaculoasă, care s-a realizat în urma unor negocieri secrete și al cărei preț nu a fost dezvăluit de autoritățile poloneze.

dama cu hermina

Pictura din secolul al XV-lea este unul dintre cele patru portrete feminine despre care se ştie că au fost realizate de maestrul italian al perioadei Renascentiste. În prezent, colecţia, care cuprinde mii de lucrări de artă, aparţine Fundaţiei Czartoryski şi este găzduită de Muzeul Naţional din Cracovia. Ministerul Culturii a purtat negocieri pentru a achiziționa colecția de artă.

Pe lângă tabloul lui da Vinci, care este asigurat pentru 350 de milioane de euro, din colecție mai fac parte lucrări de Rembrandt şi desene de Renoir.

Bazele colecţiei au fost puse în 1801 de prinţesa Izabela Czartoryska. Aceasta dorea să ocrotească opere de artă poloneze şi europene, într-un moment în care ţara sa era împărţită între Austria, Prusia şi Rusia.

Ministerul Culturii din Polonia a spus că vrea să se asigure că această colecţie nu va părăsi Polonia, lucru care ar fi fost posibil atât timp cât ea aparţinea Fundaţiei, al cărei preşedinte în vârstă de 76 de ani, prinţul Adam Karol Czartoryski, trăieşte în străinătate, scrie News.ro.

Presa locală a relatat că Ministerul Culturii va face plata direct către Adam Karol Czartoryski, și nu prin intermediul fundației, potrivit Radio Polonia.

Pe lângă tabloul lui da Vinci, Ministerul Culturii din Polonia a mai cumpărat 86.000 de monede, 250.000 de cărți, manuscrise și tipărituri, dar și clădirile care adăpostesc colecția.

Tot joi, Ministerul Culturii din Polonia a cumpărat și fostul hotel „Cracovia” din orașul cu același nume, pentru care a plătit 6,5 milioane de euro, informează Radio Polonia. Clădirea va servi drept nouă aripă pentru Muzeul Național din Cracovia.

Tranzacție secretă

 

„Dama cu hermină” a lui Leonardo da Vinci trece astfel sub controlul statului polonez, în urma unei tranzacții spectaculoase, în mare parte secretă, scrie AFP, citată de Agerpres.

Ministerul a făcut anunțul în termeni prudenți, vorbind despre „reglementarea definitivă a statutului Colecției prinților Czartoryski”, dar ministrul Piotr Glinski a folosit termenul de „cumpărare”, notează agenția franceză de știri.

Proprietarul s-a schimbat joi după-amiază, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul regal din Varșovia.

„Suma pentru care statul polonez va cumpăra această colecție (...) nu are legătură cu prețul pieței, ci este una de câteva ori mai mică", a declarat ministrul culturii pentru postul public de radio. Suma nu este cunoscută, dar media poloneze vorbesc de circa 230 de milioane de euro.

Valoarea reală a colecției, din care fac parte mai multe zeci de mii de obiecte, printre care și „Bunul samaritean” al lui Rembrandt, este dificil de estimat și ar putea depăși două miliarde de euro.

Negocierea secretă cu statul a provocat vii tensiuni cu Consiliul de administrație polonez al Fundației, care și-a prezentat demisia, notează AFP.

„Consiliul nu a participat la discuții, nu a avut nicio influență nici asupra redactării contractului, nici asupra sorții instituției după achiziționarea sa de către stat, nici asupra prețului achiziției care, așa cum am aflat din media, se îndepărtează enorm de valoarea reală" a colecției, a declarat, cu regret, președintele demisionar al Consiliului de administrație, Marian Wolkowski-Wolski.

Importanța artistică a „Damei cu hermină”

Despre „Dama cu hermină” se crede că ar înfăţişa-o pe Cecilia Gallerani, amantă a lui Ludovico Sforza, duce de Milano şi unul dintre clienţii lui Da Vinci.

Cumpărat de familia Czartoryski în Italia, în 1798, şi adus în Polonia, portretul a fost confiscat de nazişti în 1939 şi restituit după sfârşitul războiului.

Considerat de critică „primul portret modern”, întrucât propune un chip redat natural în timp ce privește spre stânga, și nu unul pictat strict din profil sau din față, „Dama cu hermină” o reprezintă, după toate probabilitățile, pe Cecilia Gallerani. Poetesă și prietenă a poeților, tânăra a avut o relație sentimentală cu Ludovico Sforza, duce de Milano, care i-ar fi comandat portretul lui Leonardo da Vinci.

Hermina pe care tânăra o ține în brațe ar putea fi o aluzie la ducele de Milano, decorat cu Ordinul Herminei.

„Hermina, simbol al purității, era reprezentată pe armele ducelui”, subliniază Grazyna Bastek, expertă în pictură italiană în cadrul Muzeului Național din Varșovia.

Pictat în ulei pe lemn, tabloul a rămas probabil în proprietatea Ceciliei, devenită doamna Bergamini, până la moarte sa, în 1536. Soarta picturii în timpul celor 300 de ani care au urmat rămâne un mister, la fel ca și circumstanțele achiziționării sale de către prințul Adam Jerzy Czartoryski în jurul anului 1800, în Italia, a explicat Grazyna Bastek.

După mai multe peripluri în timpul războaielor mondiale, furată de naziști și apoi regăsită în Bavaria în vila lui Hans Frank, fost guvernator al Poloniei ocupate, tabloul lui Leonardo da Vinci a revenit definitiv la Cracovia în 1946.

(surse: Agerpres, News.ro, News.pl)

Citiți și: Banii donați pentru Cumințenia Pământului vor fi restituiți