Sari la conținut

Trupul neînsufleţit al lui Ion Besoiu va fi depus, vineri, la Teatrul Bulandra

Trupul neînsufleţit al actorului Ion Besoiu, care a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 85 de ani, va fi depus, vineri, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, a declarat Alexandru Darie, directorul instituţiei teatrale, pentru Agenţia de presă News.ro.

ion besoiu

FOTO: Agerpres

„Va fi depus la noi. Probabil că vineri vom suspenda spectacolul de la Izvor şi îl vom depune la noi. Sâmbătă e înmormântarea”, a spus Alexandru Darie. Ion Besoiu are un loc de veci în cimitirul Bellu.

Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca „Toate pânzele sus” şi „Bucureşti Non Stop”, a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani.

Actorul era internat de mai mult timp la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu  din Bucureşti şi, în ultimele zile, în secţia de Terapie Intensivă a instituţiei, starea sa fiind foarte gravă.

 

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre”. Ultimul film în care a jucat actorul a fost „Bucureşti Non Stop” (2015), regizat de Dan Chişu.

„Mulţumesc poporului meu care m-a apreciat şi m-a urmărit de-a lungul atâtor ani”, declara Ion Besoiu la împlinirea vârstei de 85 de ani.

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu. Ion Besoiu era preşedinte executiv al Fundaţiei „Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor. În anul 2011, a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.

A fost căsătorit de patru ori, prima dată, la 23 de ani, iar ultima dată, la 61 de ani. Are o fiică, Ioana, din căsnicia cu actriţa Emilia Dobrin, care i-a dăruit doi nepoţi.

Pe aceeași temă

A murit actorul Ion Besoiu

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit miercuri la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru...