Sari la conținut

Tudor Giurgiu, despre filmul „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur: Nu o să placă la toată lumea, doar nu e „Singur Acasă”

Regizorul român Tudor Giurgiu a publicat un mesaj tranșant pentru cei care critică filmul „Nu mă atinge-mă”, al Adinei Pintilie, film premiat cu „Ursul de Aur”, la Berlinala 2018. Mesajul este adresat în special omului de televiziune Dan Negru, după ce s-a declarat indignat de premierea filmului și a scris că „toți Urșii de Aur fac săli goale de cinema”.„Despre Urs. Ca de obicei, am trecut în mai puțin de o zi de la “Bravo, România” la „Să vă băgați Ursul în fund”. Tipic. Filmul nu o să placă la toată lumea și e normal să fie așa, e clar, doar nu e “Singur acasă”. Doar că Ursul ăsta nu merită băgat în fund pentru simplul fapt că e o primă uriașă recunoaștere a unui cineast talentat, sensibil, Adina Pintilie, care muncește pe brânci la filmul ăsta de peste 7 ani de zile. 7 ani de îndoieli, de dileme, de renunțări...Premiul ăsta ar trebui să determine, în al 12-lea ceas, schimbări sistemice în modul în care funcționează cinematografia, de la evaluarea scenariilor, finanțarea lor și mai apoi difuzarea filmelor.

Pentru că e de-a dreptul ironic că filmul premiat s-a facut și datorită finanțării de la Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproducții (care a dat proiectelor românești milioane de euro în ultimii 20 de ani vs o contribuție minoră a țării), iar luna trecută Ministerul de Externe a tăiat din pix această obligație anuală a României. Nu avem nevoie de banii lor, nu? Da’ da bine la raport să spunem că România are Ursul de Aur, nu? Aveți grijă că Iohannis a declarat că e de acord să se mărească contribuția României la bugetul european, poate găsiți niște firfirei să ne plătim datoriile că altfel o să ne dea ăia afară, cu Urși cu tot.

Altfel, respect maxim tuturor celor care i-au fost aproape Adinei în anii ăștia. Lui Dan Nuțu și Cristina Hoffman și al lor “Aristoteles Workshop” (sprijinit de TVR în vremurile de început) unde Adina a făcut în 2007 un documentar excelent, “Nu te supăra, dar..”, premiat apoi în toată lumea. Și pentru că mulți fac legături între Urs și faptul că Berlinala premiază politic sau că se joacă politically correct, vezi #metoo, eu cred că e o prostie. Un film bun e un film bun și basta. Juriul premiază cu Aur atunci când simte și vede o viziune originală și personală asupra lumii. Și, pentru a fi politically incorrect până la capăt, o să îi felicit și pe bărbații care i-au fost alături în lunga ei călătorie de realizare a acestui proiect - George Chiper-Lillemark, Rik Vermeulen, Andrei Tanasescu, Dan Angelescu, și or mai fi mulți alții”, a transmis Tudor Giurgiu.

Duminică, Dan Negru a criticat extrem de dur premierea filmului „Nu mă atinge-mă” cu cea mai înaltă distincție la Berlinala 2018. „Băgați-vă “Ursul de aur” în fund ! Dacă aș posta aici imagini din film, FB mi-ar dezactiva contul. O femeie încearcă să-și vindece frigiditatea plătind un bărbat să se masturbeze în fața ei. Și ăla stă și se masturbează. Iaca filmu’. Știu, nu înțeleg eu masturbarea ca artă. Dar toți “Urșii de Aur” fac săli goale de cinema, filme ieftine cu curve și înjurături vândute fraierilor drept artă. Pe piața liberă sunt falimentare, n-au public. Băgați-vă “Urșii” în fund!”, a scris acesta pe Facebook. 

„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă” regizat de Adina Pintilie a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de debut la gala premiilor celei de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin. De asemenea, a primit și marele trofeu al festivalului, „Ursul de aur”.