Sari la conținut

Un desen furat de nazişti în 1940, semnat Edgar Degas, s-a vândut cu peste 460.000 de euro

Vânzarea desenului realizat de pictor în 1898 şi estimat la 350.000 - 450.000 de euro a avut loc la casa de licitaţii Osenat, din Fontainebleu (Seine-et-Marne). 

Această lucrare este o piesă de istorie, pentru că a dispărut timp de decenii din vizorul colecţionarilor, după ce a fost furată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de armata germană.

Desenul a fost confiscat de nazişti în august 1940, de la domiciliul medicului parizian Maurice Dreyfus, decedat în 1957. Restituirea sa a fost realizată cu ajutorul specialiştilor, după o procedură pusă în aplicare de ministrul Culturii de la acea vreme. Maurice Dreyfus a semnalat, în 1947, autorităţilor franceze că acest desen în cărbune nu figura printre operele care i-au fost restituite după Război. 

Desenul a fost regăsit în 1951, într-un dulap al vechii ambasade a Germaniei, dar nu a fost identificat ca opera căutată de proprietarul său. A fost, deci, atribuită Muzeului Luvru, după ce a fost înregistrată între operele numite ”MNR” (Muzeul Naţional al Recuperării), adică plasată în responsabilitatea juridică a ministerului Afacerilor Externe, în aşteptarea identificării proprietarilor de drept.

Aproximativ 2.000 de lucrări MNR se află încă în depozitul muzeului francez. 

Potrivit Ministerului Culturii francez citat de Le Figaro, această restituire ”este un prim rezultat al unui nou proces”, care vizează să găsească proprietarul operelor MNR, înainte ca proprietarii de drept să se pronunţe. Martorii direcţi sunt din ce în ce mai numeroşi şi numărul interogărilor, din ce în ce mai scăzut.

În această perspectivă, ministerul a concluzionat un parteneriat cu organizaţia Généalogistes de France, pentru a realiza cercetări necesare. Cinci alte dosare au fost încredinţate specialiştilor în cadrul acestui parteneriat.