Sari la conținut
News Alert

Un film mut din 1916, cu Sherlock Holmes, descoperit într-o arhivă din Paris

Ilustrație: Wikipedia

Filmul, considerat pierdut pentru totdeauna, a fost catalogat eronat în urmă cu multe decenii de angajaţii de la Cinemateca Franceză, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Actorul american William Gillette a interpretat personajul Sherlock Holmes de foarte multe ori pe scenele de teatru. În 1916, a fost primul actor profesionist care a interpretat pe marele ecran acest personaj, celebru pentru pălăria şi pipa sa.

Filmul este în prezent restaurat şi va fi prezentat într-un festival francez anul viitor.

De asemenea, pelicula va avea premiera în Statele Unite, la San Francisco Silent Film Festival, în mai 2015.

William Gilette, care a murit în 1937, la vârsta de 83 de ani, a interpretat de multe ori rolul Sherlock Holmes, inventivul detectiv creat de scriitorul Arthur Conan Doyle, adoptând multe dintre trăsăturile personajului literar în performanţele sale de pe scenă, ce au fost apoi preluate şi au supravieţuit până în zilele noastre în interpretările altor actori de cinema.

William Gillette era şi dramaturg şi este scenaristul filmului lansat în 1916, al cărui titlu este „Sherlock Holmes”.

Pelicula a fost realizată la Chicago, în 1915, de studiourile Essanay, cunoscute în epocă pentru realizarea unei serii de scurtmetraje cu Charlie Chaplin.

Filmul conţine numeroase elemente de mister din romanele lui Arthur Conan Doyle cu celebrul detectiv. Materiale de promovare afirmă că pelicula a fost turnată în şapte acte.

Versiunea descoperită la Paris conţine subtitrări în limba franceză şi urma, în epocă, să fie montată în culori, special pentru piaţa din Franţa.

Filmul a fost plasat, dintr-o eroare, alături de alte pelicule cu Sherlock Holmes, cu care nu avea nicio legătură, şi, din acest motiv, a fost catalogată în mod eronat în arhivele franceze.

Pelicula a fost descoperită de angajaţii de la Cinemateca Franceză care lucrează la un proiect extensiv de recatalogare a miilor de filme pe suport de nitroceluloză aflate în arhivele instituţiei.

Institutul de Film Britanic (BFI) se află în căutarea unui film cu Sherlock Holmes din 1914, intitulat „A Study in Scarlet”, care reprezintă prima ecranizare britanică a acestui personaj literar.